Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Viorel Chivriga: în 2013, autorităţile trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de mediul de afaceri

23 ian. 2013,, 16:03   Societate
4009 1
Foto: flux.md
"În anul 2013, autorităţile trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de mediul de afaceri din cea de tutore în una de partener", consideră expertul IDIS "Viitorul" Viorel Chivriga.

Solicitat de "INFOTAG", expertul a estimat că pentru a sincroniza ritmurile reformelor realizate, instituţiile de stat şi comunitatea de afaceri, sectorul asociativ trebuie să coopereze şi să ajungă la consens chiar şi în cele mai dificile situaţii.

"Lipsa de conlucrare erodează şi cele mai fragile rezultate ale reformelor, promovate cu greu de guvernare şi aşteptate de populaţia ţării. Lipsa de cooperare între instituţiile statului în promovarea reformelor economice reprezintă nişte semnale negative pentru întreaga societate şi un precedent periculos pentru orice guvernare reformatoare. În anul 2012, dialogul între comunitatea de afaceri şi instituţiile statului a fost grav distorsionat. Au existat cazuri în care părerea reprezentanţilor comunităţii de afaceri privitor la oportunitatea unor modificări la legislaţia în vigoare nu a fost luată în consideraţie de autorităţile statului. De exemplu, măsurile de politică fiscală prin care a fost majorată cota TVA în agricultură. La fel, s-au produs mai multe scandaluri care au speriat atît comunitatea de afaceri locală, cît şi pe potenţialii investitori străini", a spus expertul.

Totodată, Chivriga a opinat nu este încă tîrziu să fie demarată o amplă campanie de eliminare a flagelilor care sugrumă business-ul - corupţia şi birocraţia - odată cu asigurarea supremaţiei legii în ţară.

"Este prioritară finalizarea reformelor în domeniul concurenţei, care sînt o condiţie obligatorie pentru asigurarea unui climat de afaceri atractiv pentru investitorii locali şi străini, subiecţii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. Este important să se ducă la bun sfîrşit şi măsurile de reforme menite să asigure demonopolizarea sectoarelor economice din ţară. Unele dintre acestea au fost propuse încă în Programul de stabilizare şi relansare economică a Republicii Moldova pe anii 2009-2011, dar nu au fost finalizate", a amintit reprezentantul IDIS "Viitorul".

Viorel Chivriga a mai afirmat că sînt necesare măsuri mai energice pentru modernizarea economiei ţării, inclusiv prin transferuri de tehnologii, experienţă, expertiză şi infuzii financiare.

"Un rol deosebit trebuie să revină resurselor umane, prin promovarea cadrelor după principiul meritocraţiei. La fel, este imperios să se creeze condiţii pentru progrese vizibile în domeniul protecţiei proprietăţii private. Moldova are nevoie de o imagine bună pe plan extern şi intern, care să contribuie la atragerea investitorilor străini, dar şi să îndemne populaţia ţării să activeze în R. Moldova în condiţii de siguranţă", a subliniat Viorel Chivriga.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?