X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Sindicatele vor insista asupra majorării salariului minim pînă la minimul de existență

19 ian. 2013,, 14:32   Societate
3749 1
Foto : ziar.jurnal.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) insistă asupra continuării negocierilor în vederea majorării salariului minim astfel încît, în următorii doi ani, acesta să ajungă la nivelul minimului de existență. Potrivit sindicaliștilor, autoritățile spun că nu sînt bani, dar aceștia ar putea fi găsiți în economia subterană, estimată la mai multe miliarde de lei, comunică NOI.md.

Vicepreşedintele CNSM, Mihail Hîncu, a menționat că problema nu poate fi amînată la nesfîrșit. Astfel, în timpul apropiat, sindicatele vor avea întrevederi cu premierul Vlad Filat și factori de decizie din ministere, pentru a căuta soluţii.

În opinia sindicatelor, salariul minim trebuie să fie unic în toate sferele, iar în următorii doi ani – să atingă minimul de existență. Anterior, aceștia au solicitat Guvernului să examineze posibilitatea majorării pe etape, astfel ca din 1 ianuarie 2013, acesta să fie de o mie de lei lunar, din septembrie 2013 – 1200 lei lunar, iar din 1 ianuarie 2014 – să corespundă cuantumului minimului de existenţă.

Conform legislaţiei, cuantumul salariului minim se reexaminează de guvern cel puţin o dată pe an, după consultarea cu partenerii sociali, ţinîndu-se cont de majorarea indicelui preţurilor de consum, evoluţia salariului mediu pe economia naţională, volumul PIB-ului şi alţi indicatori. Ultima dată însă acesta a fost majorat în 2009 de la 400 la 600 de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?