Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Lectură periculoasă. Cercetătorii caută cărți otrăvitoare din secolul al XIX-lea

23 dec. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2010 0

Restauratoarea Melissa Tedone de la Muzeul Winterthur din Delaware a descoperit cărți potențial mortale, îmbibate cu arsenic, în timpul restaurării unui volum verde publicat în 1857.

În timp ce lucra la carte, Tedone a observat un pigment verde care se desprindea și care părea să conțină arsenic, un ingredient extrem de toxic.

Pigmentul verde-smarald prezent în aceste cărți se poate desprinde și se poate ridica în aer, reprezentînd un potențial pericol pentru sănătate. Expunerea la arsenic are potențialul de a provoca probleme grave de sănătate, inclusiv simptome gastrointestinale și, pe termen lung, chiar cancer.

Ca răspuns la această descoperire, Melissa Tedone a introdus proiectul "Cartea otrăvitoare", menit să sensibilizeze publicul cu privire la pericolele pe care le implică folosirea cărților colorate în verde smarald. Inițiativa propune folosirea mănușilor de nitril în procesul de lucru cu astfel de cărți și depozitarea lor în pungi de plastic izolate.
"Nu cunoaștem niciun caz în care cineva să se fi îmbolnăvit grav în urma contactului cu o astfel de carte. Vrem doar ca oamenii să cunoască potențialele pericole", a precizat Tedone.
Experții au început căutarea a mii de cărți din secolul al XIX-lea care conțin pigment verde-smarald creat cu ajutorul arsenicului. Culoarea a devenit populară datorită țesăturilor folosite la sfîrșitul secolului al XIX-lea și, în ciuda riscurilor de otrăvire, cererea era atît de mare, încît producătorii continuat să o folosească.
Deși în prezent riscurile sînt cunoscute, mii de cărți de culoare verde smarald continuă să se afle în biblioteci și colecții private, ceea ce subliniază necesitatea de a fi precauți la atingerea acestor artefacte din trecut.

4
3
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?