Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Cercetătorii au învățat să transforme plasticul în detergenți

15 aug. 2023,, 02:00   Ştiinţă şi IT
1792 0

Chimiștii americani au efectuat un studiu care a demonstrat că polietilena și polipropilena — tipuri comune de plastic, precum și amestecurile lor, pot fi transformate în substanțe active de suprafață, utilizate pentru crearea produselor de curățat.

Cercetătorii speră că această abordare va contribui la reducerea volumului de deșeuri plastice și în viitor intenționează să adapteze această tehnologie și pentru alte tipuri de materiale plastice. Transformarea chimică a plasticului este considerată o alternativă mai eficientă la reciclare și reutilizare, deoarece permite convertirea sa în compuși chimici valoroși. Cu toate acestea, anterior, polietilena și polipropilena nu erau supuse în mod obișnuit procesului de reciclare chimică din cauza temperaturilor ridicate necesare pentru descompunerea lor, transmite gismeteo.ro

Aceste două tipuri de plastic reprezintă aproximativ 60% din întreaga producție mondială de plastic. Cercetătorii de la Institutul Politehnic și Universitatea Virginia, în colaborare cu colegii lor, au dezvoltat o nouă abordare pentru reciclarea acestor tipuri de plastic. Cercetătorii au descoperit că, prin încălzirea inegală a polietilenei și a polipropilenei, acestea pot fi transformat în ceară. Acest proces implica încălzirea părții inferioare a cuptorului la 360 °C, în timp ce partea superioară rămînea rece. Această abordare a împiedicat descompunerea completă a plasticului în molecule de dimensiuni mai mici și a permis condensarea parafinelor în partea rece a cuptorului. După oxidare cu mangan, substanțele obținute au fost transformate în acizi grași, care pot fi folosiți pentru crearea substanțelor active la suprafață (SAS).

Aceste SAS sînt potrivite pentru fabricarea săpunului obișnuit și a produselor de curățat lichide. Cercetătorii au remarcat că metoda lor nu necesită utilizarea catalizatorilor costisitori sau a condițiilor complexe, iar produsele obținute nu sînt mai puțin calitative decît analogii tradiționali.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?