X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Datoria de stat internă şi externă a R. Moldova a scăzut

10 noi. 2021,, 08:15   Economie
4395 0

După o creştere cu circa 7,76 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an a datoriei de stat interne şi externe, în trimestrul III s-a înregistrat o evoluţie inversă, notează Mold-street.com cu referire la datele Ministerului Finanțelor.

Astfel, pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2021, datoria de stat internă şi externă s-a diminuat cu peste 3,18 miliarde lei şi la finele lunii septembrie soldul datoriei constituia 72,39 miliarde lei.

Datele Ministerului Finanţelor relevă că, cel mai mult, în trimestrul III s-a diminuat datoria de stat externă – cu circa 1,72 miliarde lei, în timp ce datoria internă cu aproape 1,46 miliarde de lei.

Aceste evoluţii sînt explicate atît prin rambursări ale datoriei externe, cît şi prin fluctuaţia cursului de schimb. De exemplu, în dolari, datoria de stat externă constituia la finele lunii septembrie circa 2,24 miliarde de dolari, cu aproape 57 milioane de dolari mai puţin decît era la finele lunii iunie.

Cît despre datoria de stat internă, apoi scăderea vine după ce în prima jumătate a anului a înregistrat o creștere record cu circa 5.077 milioane lei, cu 65% mai mult decît în aceeași perioadă din 2020. În următoarele luni încă am asistat la o scădere a acesteia. De vină se pare că nu este o reducere a ofertei de Valori Mobiliare de Stat (VMS) din partea Ministerului Finanțelor. La mijloc este cererea mică de VMS din partea băncilor și a altor cumpărători.


De notat că, pentru anul 2021, finanțarea deficitului bugetar a fost aprobată de fostul Parlament la propunerea Guvernului Chicu, din contul emisiunii VMS în sumă de 6,75 miliarde lei. Totodată, în octombrie au intrat mai multe resurse externe în vistieria ţării şi sînt aşteptate şi alte credite şi granturi. Altfel spus, pînă la finele anului datoria va mai crește.

Conform Ministerului Finanțelor, la finele lunii septembrie 2021 soldul datoriei de stat interne și externe reprezinta circa 31,2% din Produsul Intern Brut al țării, estimat în 2021 să ajungă la 231,9 miliarde lei. Adică, nu ar prezenta riscuri majore. Totodată, în Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023 (CBTM), Guvernul precedent a prognozat o accentuare a creșterii datoriei de stat interne și externe, de aproape două ori în următorii 2-3 ani, care poate ajunge pînă la 39,6% din PIB la finele anului 2023. Acest fapt este explicat de Ministerul Finanțelor „prin ritmul de creștere mai mare al soldului datoriei de stat comparativ cu ritmul de creștere al PIB prognozat”.

Totodată, instituția susține că „soldul datoriei de stat va fi influențat de finanțarea netă pozitivă, atît internă, cît și externă, dar și

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?