Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Autoritățile anunță „revoluția” centralelor fotovoltaice

18 iul. 2022,, 08:13   Economie
4080 0

Un proiect de lege care oferă cetățenilor o soluție energetică alternativă este promovată în Parlament.

Acesta este elaborat de un grup de deputați din fracțiunea PAS și prevede modificarea a 4 acte normative. Scopul final este ca procedura de racordare/ instalare/ punere în funcțiune a centralelor fotovoltaice pentru gospodăriile casnice să fie cît mai simplă, notează Noi.md cu referire la anticoruptie.

Unul dintre autorii inițiativei, deputatul PAS Petru Frunze, spune că legea va elimina mai multe acte și avize inutile.

„Va fi posibilă eliberarea avizului de racordare de către distribuitorul de energie electrică în termen nu mai mare de 10 zile și avizul va fi gratuit. Totodată, vor fi excluse certificatele de urbanism la proiectare și autorizația de construcție”, declară Frunze.

Punerea în funcțiune a centralei fotovoltaice se va realiza fără avizare din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) și va dura maxim 2 zile.


„Noi excludem total ANRE- ul din acest proces, vor fi eliminate toate procedurile birocratice iar oamenii nu vor fi nevoiți sa achite bani pentru acte și avize inutile. Acum pentru acte se achită in jur de 20 mii lei, bani aruncați în vînt”, promite Frunze.

Analistul economic Veaceslav Ioniță este de părere că, în contextul crizei globale, moldovenii trebuie să „tragă cu ochiul” la sursele alternative de energie.

„Nu știu cine i-a consultat, dar sigur este din domeniu și cunoaște problematica. Moldova poate genera cel puțin 20% din consumul său de energie. Dar cu un mic efort și o politica de echilibrare inteligentă putem crește ponderea energiei regenerabile pana la 40-50%. Instalarea a 10KW de panouri solare timp de un an produce energie electrică, transformată de pompele de căldură, echivalentă la 4,5 mii m3 de gaz natural. Mai departe faceți singuri matematica. La prețurile care ne așteaptă la gaz, investiția se recuperează deja in 3 ani!”, expică economistul.

De altă parte, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu declară că proiectul mai prevede că furnizorul și consumatorul vor face bilanțul energiei produse/consumate la 30 aprilie a anului, nu la data de 31 decembrie cum este în prezent. Potivit ministrului, modificarea termenelor de raportare va permite utilizarea excesului de energie electrică produsă vara, în scopuri de încălzire iarna, în acest mod fiind redus consumul de gaze naturale.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?