X 
Transnistria stiri: 1439
Preşedintele stiri: 4047

Are nevoie Moldova de o centrală nucleară? Opinie

8 noi. 2021,, 16:45   Economie
6794 4

Dezvoltarea energiei nucleare în Moldova este puțin probabilă, deoarece aceasta este o piață europeană internațională cu jucători foarte serioși, proiectul construirii unei centrale nucleare este foarte scump și nu se știe ce ar trebui să facă țara noastră cu surplusul de energie electrică produsă.

Această opinie a fost exprimată de către șeful Serviciului relații publice al SA "Moldovagaz", Alexandru Barbov, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova, răspunzînd la întrebarea dacă în Moldova s-ar putea dezvolta energie alternativă, inclusiv energie nucleară, relatează Noi.md.

El a menționat că dezvoltarea energiei nucleare implică accesul la elementele de combustibil. Este vorba despre uraniu, acele tije în baza cărora funcționează reactoarele. Acestea sînt produse doar de cîteva țări. După prelucrare, acest combustibil trebuie returnat în țara de origine.

"Acest lucru cauzează dificultăți. În plus, avem o țară suficient de mică pentru a construi o centrală nucleară în valoare de cîteva miliarde de euro pentru a ne acoperi propriile nevoi de energie electrică. În perioada sovietică, s-a renunțat la construcția unei centrale nucleare în Moldova din cauza rezistenței la cutremur. Dar chiar dacă vom construi această centrală, 15-20-25% din potențialul său de producție va acoperi necesarul de energie electrică al Moldovei. Dar ce să facem cu energia electrică rămasă? S-o exportăm? Dar mulți jucători au propriile lor interese acolo. Acesta este un proiect foarte complex, multilateral. Da, într-o oarecare măsură el ar putea deveni baza independenței energetice a Republicii Moldova. Dar există atît de multe componente, inclusiv financiare și economice, încît implementarea sa deplină este dificilă și, în opinia mea, un astfel de proiect este puțin probabil", a spus Alexandru Barbov.

Referindu-se la perspectivele de dezvoltare a producției de energie electrică eoliană și solară în Republica Moldova, el a menționat că în țara noastră sînt foarte puține turbine eoliene și panouri solare, comparativ cu vecinii noștri, iar acest segment este extrem de slab dezvoltat în țara noastră.


"Suît implementate proiecte unice pe care oamenii și le pot permite. În străinătate astfel de proiecte sînt multe. Acestea sînt susținute, printre altele, prin alocarea de subvenții. Avem totul în fază incipientă, dar această direcție este promițătoare. Încă nu există proiecte de anvergură, dar aceasta este una dintre prioritățile anunțate de actuala guvernare", a declarat șeful Serviciului relații publice al Moldovagaz SA.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?