Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Cînd vor scădea prețurile la struguri în Moldova

30 ian. 15:30   Economie
2302 0

La sfîrșitul lunii ianuarie, în magazinele de tip butic din Chișinău, prețul strugurilor "Moldova" de cea mai bună calitate (boabe mari și dese, crenguțe verzi) este oferit cumpărătorilor la prețul de 45-55 lei/kg (2,53-3,10 dolari/kg), fiind de aproape trei ori mai mare decît prețul maxim de vînzare cu ridicata pentru acest produs, relatează experții EastFruit.

Vînzătorii din magazine spun că pentru vînzare există o cantitate foarte mică de acest produs, dar cererea consumatorilor este constantă și destul de mare. Cu toate acestea, chiar și cei mai buni struguri de pe rafturile magazinelor se învechesc foarte repede, într-o zi sau două, iar apoi sînt vânduți cu o reducere semnificativă.

Reprezentanții organizațiilor viticole constată că, în prezent, doar fermierii și comercianții "cu nervi foarte tari" mai au în depozit cantități mici de struguri (de la cîteva zeci la cîteva sute de tone). Adică acei operatori de piață care nu au vîndut strugurii "Moldova" la sfîrșitul anului trecut și începutul acestui an la un preț foarte mare pentru această perioadă a sezonului - 20-25 lei/kg (1,12-1,41 dolari/kg), sperînd la un preț fără precedent de 28-30 lei/kg.

Totuși, contrar așteptărilor, la sfîrșitul lunii ianuarie, prețul strugurilor "Moldova" chiar și de calitate pentru export, potrivit monitorizării EastFruit, a scăzut cu 5-10%, pînă la 17-20 lei/kg (0,95-1,21 dolari/kg). În consecință, volumul livrărilor externe, în principal către România vecină, a scăzut. Potrivit exportatorilor, î prezent acestea se efectuează rareori cu tiruri de zeci de tone, ci mai des cu mini-camioane de cîteva tone.

În situația actuală, fermierii care mai au încă loturi comerciale de struguri, pe termen scurt, vor trebui probabil să accepte o scădere treptată a prețurilor de achiziție a strugurilor.

1
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?