Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Agricultura raionului Căușeni înregistrează pierderi în anul 2022

28 noi. 2022,, 21:00   Economie
2970 0

Cu ocazia Zilei Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, Consiliul Raional Căușeni prin Direcția Agricultură și Alimentație, a organizat vineri, 25 noiembrie, o recepție oficială la care au fost prezenți funcționari publici din domeniul agriculturii și agenți economici din sfera agricolă.

În cadrul ceremoniei oficiale s-au decernat premii și diplome agenților economici din agricultură și industria de prelucrare, gospodăriilor țărănești și de fermieri, precum și specialiștilor din domeniul agricol, transmite Studio L.

Un număr de gospodării țărănești au fost premiate după cum urmează: pentru cel mai bun viticultor, cel mai bun legumicultor, cel mai bun crescător de animale, cel mai bun producător de fructe.

Agricultura a fost și rămîne sectorul de bază ce contribuie la dezvoltarea economiei naționale și locale, iar oamenii de la sat sînt mîndria țării, deși activitatea lor depinde în mare măsură de condițiile climatice, agricultorii întodeauna au fost puternici și au înfruntat toate greutățile timpului.


Sectorul legumicol ca și celelalte domenii din ramura agroalimentară, necesită timp răbdare și investiții pentru a putea aduce profit, legumele sînt printe cele mai atractive culturi fie că sînt cultivate în aer liber, fie că sînt în sere, însă din păcate Legumicultura nu este întru atît de răspîndită în raionul Căușeni, dar este o ramură cu succes garantat. CP COPANCA din satul Copanca, cultivă legume de cîmp deschis și au plantat anul acesta pe o suprafață de 143 ha (ceapă, cartofi, ridiche, morcov).

În pofida carențelor existente în sectorul pomicol, Republica Moldova s-a afirmat pe piețele externe drept un furnizor important de fructe, nuci și struguri. Producerea merelor este o tradiție de secole în Republica Moldova. În prezent, pomicultorii din țară cresc peste 200 soiuri de mere.

Totuși, odată cu schimbarea condițiilor climatice, aceștia pun accent pe soiuri noi, de o productivitate și calitate înaltă. Totodată, producătorii de fructe înțeleg, că viitorul pomiculturii constituie anume în livezile super-intensive.

Zootehnia este o ramură importantă a agriculturii, care are drept obiect creşterea, reproducerea, ameliorarea raselor şi exploatarea animalelor.

Patrimoniul zootehnic este constituit din principalele ramuri: creșterea bovinelor, porcinelor, caprinelor, ovicultura (ovine), avicultura (păsări domestice), creșterea cabalinelor și cunicultura (creșterea iepurilor de rasă).

Creșterea și ameliorarea raselor de animale este necesară pentru asigurarea populației cu produse animaliere, a industriei alimentare și ușoare cu materii prime, a agriculturii cu îngrășăminte organice și cu forță de tracțiune. În raionul Căușeni, sectorul menționat are tendința de descreștere ceea ce ne pune în gardă, însă cu ajutorul și încrederea în agenții economici care activează în acest domeniu sperăm la o creștere bună a zootehniei.

Apicultura înregistrează în ultimii ani tendințe de creștere, iar unii producători nu mai consideră apicultura un hobby, ci o afacere. Totuși, experții consideră că sectorul va fi capabil să ajungă la un nivel profesionist dacă producătorii de miere vor forma cooperative. Formarea grupurilor de producători facilitează accesul la finanțare și, prin urmare, la tehnologii și echipamente moderne.

La momentul actual în raionul Căușeni activează 130 de prisăci cu pașapoarte înregistrate de către ANSA, si 108 stupine neînregistrate, care găzduiesc total cca 7.175 familii de albini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?