Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vasili Chirtoca: Noi vrem ca în jur să fie mai mulți oameni fericiți. Partea 4

9 aug. 2023,, 09:10 (reactualizat 9 aug. 2023,, 17:56)   Interviuri
5251 0

(Continuare. Primele 3 părți - la 19.07.2023, 25.07.2023 și 02.08.2023)

Care este importanța sectorului IT pentru dezvoltarea economiei naționale ? Din ce cauză a avut de suferit compania Viorica-cosmetic? Care-s relațiile fostului consilier municipal cu edilul Ion Ceban? Despre toate acestea și despre multe altele, președintele DAAC Hermes S.A. și președinte al Consiliului DAAC Hermes grup S.A. Vasili Chirtoca i-a povestit lui Alexandr Stahurschii, moderatorul talk-showului "Без галстуков (Fără cravată)" în partea 3 a interviului. Citiți acum ultima parte a versiunii textuale a acestui interviu.

- Cu privire la business… Spuneți-mi, în această țară cine stabilește regulile de joc pentru business?

- Regulile de joc le conține legislația, și le stabilește guvernarea, doar guvernarea. La noi azi nu există oligarhie. Dar vreau să spun, că scade calitatea legislatorilor, și semnificativ. Oamenii nu au pregătirea necesară pentru a legifera. Ei cred că este un lucru simplu. În realitate, e complicat. Eu am mai spus: oamenii nu conștientizează că nu cunosc ceva. Și asta e o problemă. De aceea avem multe legi concepute prost, pripit.

Eu am adus exemple ce țin doar de compania noastră. Politica accizelor în sfera de producere a dezinfectanților și a produselor de parfumerie. Apropo, ei țin cont de cele spuse de noi. Au vrut să impună accize și la cosmetice, dar au ascultat părerea noastră, au înțeles ce va ieși. Dar iată că problema dezinfectanților a rămas…


Eu cred că guvernarea trebuie să fie mai profesionistă. Nu pot fi schi,bați toți la toate nivelurile. Secretarii de stat trebuie să rămînă, indiferent de guvernare. Ei trebuie să fie numiți în funcțiile lor pentru totdeauna, chiar dacă tu crezi că el este afiliat guvernării precedente. Dar el este în serviciu. Guvernarea a plecat, da el - nu. Lăsați-l, el vă va servi la fel. Va servi statului. Dar așa, dacă toți au fost schimbați, nu există continuitate. Deci, nu experiența nu este transmisă. Persoanele nou-venite deseori nici nu știu unde și ce fel de documente se află. Asta este problema.

- În discuția noastră, despre care am pomenit, cea din a.2015, ați rostit următoarea frază: "Trebuie să știi să te aperi, uneori dur". Spuneți-mi, azi compania Dumneavoastră, sau grupul de companii, este nevoit să se apere?

- Ei, mereu cineva dorește să ne deposedeze de ceva. Permanent cineva dorește să ne intenteze niște acțiuni. Pe parbrizul mașinii a curs etanșorul, deci trebuie intentată o acțiune de 250 mii de euro.

- Vorbim acum de chițibușuri. Da eu vorbesc despre businessul mare.

- Da eu vorbesc despre o acțiune de 250 mii de euro. Înțelegeți, acesta nu mai este un chițibuș.

Da să-mi spuneți, faptul că se dorește lipsirea de piscicole a companiei noastre, care are 90 mii de acționari, ce este? Da ei vor să ne lipsească. Pentru că dacă ți se spune că tu trebuie să rezolvi cu cineva chestiunea privind 2 – 10% , și această idee a tovarășului Slusari au preluat-o unii deputați PAS, ce este? Este un atac asupra businessului. De aceea trebuie să ne apărăm cumva, căutăm variante. Mergem, discutăm, ne adresăm în instanță, la urma urmei.

- Cu privire la 90 mii de acționari… În aceeași discuție a noastră, ați spus că deocamdată nu achitați dividende, deoarece inițial trebuie totuși acumulați banii, căci nu are rost să achiți, dacă nu greșesc, ați spus 100-200-300.

- Dar e vorba de bani mari…

- E vorba de bani mari. Dа. În scurt timp veți convoca din nou adunarea anuală a acționarilor DAAC Hermes Grup. (Interviul a avut loc înainte de 21 iulie, adică înainte de adunarea acționarilor – nota red.) Ce le veți spune acționarilor?

- Le vom arăta munca pe care am făcut-o. Le vom arăta cum s-au îmbunătățit activele, care la noi cresc continuu. Le vom povesti despre activitatea întreprinderilor noastre de producere și a celor agricole.

Apropo, noi nu am vorbit despre proiectul nostru – agricultura ecologică VIOPark. Este un proiect ecologic foarte important, interesant, căruia îi aparține viitorul. Da pentru ca în Moldova să obții bani mari, trebuie să muncești îndelung. Pentru mine este foarte clar. Și chiar putem face proiecte de talie mondială, dar e nevoie de răbdare, în special din partea noastră. Și acționarii ne înțeleg. Pentru că dacă aici ar exista o piață normală a valorilor mobiliare, cred că aceste acțiuni ar costa de 50 de ori mai mult. Dacă noi ne vom pomeni cumva în Europa, această companie va arăta cu totul altfel, din punctul meu de vedere. Iată de ce noi ne ocupăm de proiecte globale.

Astăzi eu nu le pot da acționarilor ceva substanțial. Dar ei au valori mobiliare, au active care pot fi lăsate moștenire și peste un timp oarecare vor costa mulți bani.

- Adică, dividendele deocamdată nu se achită ?

- Nu are sens. Să zicem, vom achita noi 20 de milioane de lei. Adică, cam 200 lei de persoană. Vom fi doar certați. Oamenii nu dispun de informații suficiente pentru a calcula, dar pentru companie sunt bani mari. Oamenii caută vinovatul de problemele lor, de nenorocirile lor. Și deseori acționarii își amintesc de noi, în acest context. Noi avem un Fond de sprijinire a acționarilor. Este suficient de mare, și oferim sprijin constant persoanelor aflate într-o situație foarte proastă, foarte dificilă. DAAC Hermes Grup are personal, care se ocupă numai de aceasta.

- Programul nostru are o rubrică, numită întrebări-blitz de la inteligența artificială. Adică, încercăm să mergem în pas cu timpul. Astăzi pentru Dvs. întrebările le-a pregătit ChatGPT – bune cunoscuta inteligență artificială, o rețea neuronică, nu din numele, ci în stilul cunoscutului investitor mondial Warren Buffett. Vreau să răspundeți, pe scurt sau poate mai detaliat. Prima întrebare: "Cum găsești echilibrul între succesul financiar și bunăstarea personală? "

- Cred că ele se completează reciproc. Nu există echilibre, din punctul meu de vedere. Echilibrul este alcătuit de careva lucruri contradictorii. Dar aici e același lucru.

- Care aspecte ale vieții, în afară de afaceri, reprezintă sursa de sens și satisfacție pentru Dvs.?

- Noi avem programe vaste de binefacere. Dar le realizează nu numai DAAC Hermes Grup, mai ales – DAAC Hermes S.A. și companiile care îmi aparțin mie și partenerilor. Și mie asta îmi aduce satisfacție. Spre exemplu, noi am inițiat proiectul de reproducere a cîntecelor moldovenești, a muzicii moldovenești din perioada sovietică. Am lansat 4 CD: "Hiturile moldovenești din anii 70-80 " și " Hiturile moldovenești din anii 80-90". Realizăm acest proiect împreună cu Constantin Moscovici. Este muzicianul nostru remarcabil, dar care are și abilități de producător bune.

Eu primesc satisfacție din faptul că de 30 de ani conduc Federația de box și oamenii, din mediul cărora am ieșit eu, îmbătrînesc sub ochii mei, eu îi ajut și noi împreună dezvoltăm acest gen de sport în țara noastră.

Eu primesc satisfacție în urma proiectelor noastre ecologice. Noi am creat VIOPark, cu proiectul entuziastului austriac Sepp Holzer, autorul permaculturii. Așa și se numește: sistemul policulturii. Adică, laolaltă crește un număr mare de culturi, fapt care le amplifică imunitatea și ele devin lipsite de gust pentru tot felul de dăunători, însă foarte folositoare pentru om.

În baza acestui proiect noi preconizăm dezvoltarea unui complex turistic mare, pus – crearea așezărilor ecologice. Eu văd un mare viitor pentru acest proiect. Dar noi nu susținem necugetat ecologia, ne interesează în special posibilitatea de a schimba mediul de trai al omului. Adică, revenirea la mediul de trai inițial, care din punctul meu de vedere este descris în primele capitole din Biblie, unde-s descrise Grădinile Edenului. Din punctul meu de vedere, omul în principiu este un colecționar. El așa a fost conceput. Și noi vrem să creăm proiecte, în care omul ar putea primi multe, fiind apropiat de natură.

- Ce principii de gestionare eficientă a bunurilor imobiliare și a altor active comerciale vă permit să creați un venit stabil și, în același timp, să aduceți folos societății?

- Să nu încurcăm oamenilor să muncească. Strategia de dezvoltare a companiei a determin eu. Desigur, noi discutăm cu partenerii. Este foarte important să creăm în continuare condiții și să le stipulăm clar în contractele de management, ca omul să aibă un grad înalt de independență, dar să-și poată calcula viitorul, fiind satisfăcut de acest viitor împreună cu noi.

- Ce factori vă ajută să mențineți, de-a lungul anilor, pasiunea și entuziasmul în activitatea Dvs. ?

- Probabil faptul că m-am născut în așa familie și mereu practic sportul. Am mulți prieteni vechi. Le recomand tuturor să păstreze relațiile, deoarece cred că pentru un bărbat principalul este familia. Pe locul doi – munca. Una este legată de alta. Pe locul trei – prietenii totuși! Iată acești trei factori , desigur, mă ajută. Și am grijă ca peste tot să existe stabilitate.

- Ce credeți despre ideea independenței financiare și libertatea alegerii ?

- Iată, țara noastră este dependentă din punct de vedere financiar. Țara noastră ar putea face un salt mare, dacă Occidentul, de care în mare măsură depinde actuala conducere, și nu doar actuala, ne-ar ajuta sau ne-ar permite să creăm propriul sistem financiar, ca leul să devină moneda dezvoltării.

Moneda dezvoltării înseamnă posibilitatea accesări creditelor în lei nu mai scump de 5% pentru cel puțin 7 ani cu "vacanța" de rambursare de cel puțin trei ani. Asta ar fi moneda de dezvoltare a afacerilor. Pentru familii moneda de dezvoltare ar fi posibilitatea de a accesa un credit pentru locuință cu 3-5% pentru un termen de cel puțin 25 de ani.

Nouă ni se spune: " Vedeți, în Occident cresc procentele". Băieți, nu faceți comparații! Acolo – capitaluri istorice, bunuri imobiliare imense, active uriașe, întreprinderi formate, branduri mondiale etc. Noi avem sarcini total diferite, care pot fi soluționate doar prin reformarea sistemului financiar în așa fel, ca leul să devină monedă de dezvoltare. În caz contrar – spuneți ce vreți. Dacă nu soluționați această problemă, dacă nu modificați Legea privind Banca Națională, dacă nu vă înțelegeți în această privință cu partenerii occidentali, vor fi doar vorbe goale.

- Mi-am amintit expresia:"Iei bani străini pentru un timp, îi dai pe ai tăi pentru totdeauna ".

- Da, așa reiese. Deci, noi luăm credite, deși avem rezerve monetare enorme - 5 miliarde de dolari…

- La noi băncile au profituri uriașe...

- Băncile-s profitabile. Și acolo tot este o escrocherie cu aceste titluri sub 20% anual. Noi tot am cumpărat, am avut posibilitatea. Deci, cu leul în creștere, dă 20% anual. Apoi, după ce străinii vor ieși din aceste valori mobiliare, ridicăm leul la 19. Nu știu cum va rezista bugetul. Eu cred că președinta este persoana cea mai interesată să atragă atenție acestei probleme. Pentru că este un element al politicii, și trebuie neapărat să fie atrasă atenție acestor lucruri, sistemului financiar, evenimentelor care au loc acolo și faptului cum țara intră nemotivat în datorii.

- Ați spus, la începutul emisiunii, că ați adresat o scrisoare doamnei președintă.

- Da!

- Personal, V-ați întîlnit cu ea?

- Deși eu parcă prietenesc cu comuniștii și socialiștii, și nu pentru că-s de stînga (acum nu mai înțelegi cine e de stînga, cine – de dreapta), da pentru că vrei-nu vrei ei au moștenit de la vechiul PCUS niște lucruri importante. Cum ar fi: dezvoltarea producerii naționale, baza socială a dezvoltării. Fie și declarativ pe alocuri, dar în principiu ei au asta, este evident.

Dar au ca om de afaceri niciodată nu fac opoziție guvernării. Pentru că noi avem interesul profund să dezvoltăm statul, cu orice guvernare, și suntem gata să ajutăm orice guvernare. Spre exemplu, la summit-ul Comunității politice europene. Eu cred că este un eveniment important, deși opoziția îl critică. Țara noastră a fost văzută de o lume întreagă, oamenii au venit cu anumite așteptări, dar au plecat cu impresii mult mai bune. Apropo, în cazul țării noastre așa e de fiecare dată. Noi avem experiență și dacă statul ne-a cerut ajutorul, noi absolut gratis am oferit asistență și cu vehicule, și cu dezinfectanți. Aveam stocuri din anii trecuți.

- Acei pe care deja v-au interzis să-i mai produceți?

- Dа. Și doamna președintă, neașteptat pentru mine, a decernat companiei noastre și fabricii Viorica o diplomă pentru ajutorul acordat. Mi-a fost plăcut. I-am dat mîna cu plăcere ! Noi suntem gata să ajutăm guvernarea, pentru că trebuie să dezvoltăm țara noastră. Alte întrevederi cu doamna Sandu nu am avut. Cred că mi-ar fi interesantă o întrevedere.

- Cred că veți mai avea șanse… Și ultima mea întrebare de la inteligența artificială: "Care, credeți, este rolul Dvs. în societate și ce moștenire veți lăsa ?".

- Deși în acest an voi împlini 65, eu încă nu cuget asupra moștenirii pe care o voi lăsa. Dar noi permanent încercăm să facem ceva bun, în toate sferele inițiem proiecte ”de lungă durată”. Se referă și la sport, și la cultură. Și la acordarea ajutoarelor. Dacă am început să ajutăm pe cineva, reiese că am luat persoana pe umerii noștri și o ajutăm permanent. Pentru că așa-s oamenii, ei cred că dacă l-ai ajutat, înseamnă că trebuie să se mai adreseze. Noi privim calm aceste lucruri. Ne străduim, ca ceea ce construim noi să arate estetic. Ne străduim, ca aceasta să înfrumusețeze orașul. Se referă și la centrele noastre auto, și la alte obiecte. Vrem ca în jur totul să fie frumos, să fie în jur mai mulți oameni fericiți. Vrem ca mai mulți oameni să revină în țară. Copii mei muncesc aici, sper că și nepoții vor face la fel. De aceea nu mă gîndesc la moștenire, dar deseori mă simt satisfăcut pentru tot ce facem.

- Am și o întrebare personală. Spuneți-mi, vă rog, de ce la noi oamenii bogați nu-s iubiți?

- Dar este clar de ce. Pentru că a fost socialismul, a fost țara în care exista o stabilitate. Chiar și eu, care am mai mulți bani ca mulți alți oameni, simt o nostalgie pentru acele timpuri, pentru că acolo exista o stabilitate, o liniște, acolo existau mai multe motive să fii fericit. Desigur, după ce totul s-a schimbat așa de brusc, și a apărut un număr mic de oameni bogați, în timp ce majoritatea este destul de săracă, este evident că nu există prea multe motive ca acești oameni să fie iubiți. Mai ales dacă ținem cont de faptul, că mulți oameni înstăriți fac multe lucruri bune, fără a face multă publicitate. Iată noi, spre exemplu, multe dintre proiectele noastre le ascundem, nu le facem publice. Pentru că așa-i primit la creștini: ai făcut o faptă bună, fii mulțumit de asta!

- Adică, nu faceți PR . Respectiv, asta face ca lumea să-și facă o anumită impresie despre asta. .

- Noi nu facem asta. Dar oamenii pot fi înțeleși. Însă eu cred că impresiile se schimbă, se vor schimba și oamenii înșiși vor dori să devină mai înstăriți, mai bogați. Mai ales că proiecte pe care le realizăm noi sunt pentru mulți. De exemplu, așezările ecologice, sau proiectul Holzer, sau fabrica Viorica. Eu visez ca ea să iasă la cifra de afaceri de 100 milioane de euro. În rezultat, oamenii vor primi mult bine. Și acum multă lume este mîndră de produsele noastre, le cumpără, le duce peste hotare, le face cadiu, și toată lumea e satisfăcută, pentru că managementul modern al fabricii administrate de mezinul mei Vladislav pătrunde profund în crearea fiecărui produs, pentru fiecare produs trec 2 - 3 ani. Muncesc dermatologi, savanții Academiei de științe, noi avem elaborări minunate. Spre exemplu, academicianul Rudic ne-a transmis lucrările sale privind spirulina. Noi avem elaborări puternice care țin de vița de vie. Colaborăm cu profesorii de la Universitatea de stat și Academia de științe. De aceea credem că situația treptat se va schimba.

- Propun să încheiem emisiunea noastră pe această notă majoră, că situația treptat se va schimba spre bine. Vă mulțumesc mult pentru faptul că ați venit azi în studioul nostru !

- Mulțumesc pentru invitație, Alexandr, și vreau să mă adresez telespectatorilor, în special tineretului: cunoașteți mai bine țara voastră, nu o certați, ea are multe lucruri interesante și în trecut, și în prezent. Străduiți-vă să vă găsiți aici, pentru că doar în propria țară poți fi cu adevărat fericit, da businessul la noi prezintă interes, avem mulți oameni gata să vă susțină. Acesta este mesajul meu pentru oamenii noștri!

9
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?