Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Virusul care se transmite prin pișcături de țînțari a ajuns în Europa

19 aug. 2021,, 19:30   Externe
3730 0

Mai multe state state europene au început a înregistra cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), avertizează Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Astfel, de la începutul sezonului de transmisie 2021 și pînă la 5 august, țările Uniunii Europene (UE) și ale Spațiului Economic European (SEE) au raportat șapte cazuri umane - cinci în Grecia și două în Italia, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Totodată, presa de peste Prut a relatat despre înregistrarea, pe 7 august curent, a primului caz de infecție cu virusul West Nile la o pacientă din județul Olt, România.

Infecția cu VWN se înregistrează frecvent în țările din Africa, Asia, America de Nord.

În unii ani au avut loc izbucniri epidemice de această boală și în Romînia (1996), Rusia (1999) și Israel (2000).


Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în Republica Moldova primul caz de această boală a fost înregistrat în anul 2019, în municipiul Cahul.

Infecţia cu virusul West Nile afectează, preponderent, păsările domestice şi cele sălbatice migratoare. Ca ţînţarii să devină vectori este necesar să se hrănească cu sînge provenit de la animale, îndeosebi de la păsări infectate. Păsările migratoare au un rol determinant în introducerea bolii în teritorii unde anterior nu a fost semnalată.

Transmiterea virusului la oameni se realizează prin înţepătura ţînţarilor molipsiți.Molipsirea se mai poate produce în timpul

transfuziilor de sînge, transplantului de țesuturi, celule sau organe de la un donator infectat cu VWN.

În funcție de perioada de incubație, care poate să difere de la o persoană la alta, manifestările infecției cu virusul West Nile pot sa apară la a 2 – 6 zi, rareori pînă la a 14 zi de la momentul molipsirii prin mușcătură de țînțar.

Simptomele mai frecvent întîlnite la oamenii bolnavi sînt asemănătoare gripei și includ: febra (38 – 40 de grade Celsius), dureri de cap, gît, muşchi şi articulaţii, conjunctivită, greţuri. În unele cazuri, boala poate evolua cu forme mai grave – meningită, encefalită, meningoencefalită, inclusiv decese.

Cei mai afectaţi sînt copiii şi persoanele în vîrstă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, incidenţa infecţiei cu virusul West Nile este în raport direct cu condiţiile meteorologice și se datorează, îndeosebi, alternanţei zilelor ploioase cu cele caniculare, favorabile înmulţirii ţînţarilor.

Măsurile de profilaxie a infecţiei cu virusul WN:

  • monitorizarea stării de sănătate a păsărilor, informarea operativă a specialiștilor veterinari despre păsările bolnave, cadavrele de păsări;
  • limitarea contactului păsărilor domestice (rațe, gîște) cu cele sălbatice migratoare;
  • înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țînțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer ş.a.);
  • montarea plaselor antimoschit la geamuri;
  • purtarea hainelor de culori deschise, cu mîneci lungi, pantalonilor lungi și șosetelor înalte, mai ales după lăsarea serii;
  • utilizarea substanţelor repelente;
  • deosebit de important este respectarea regulilor de protecție contra înțepăturilor de țînțari de către persoanele ce efectuează călătorii în zonele endemice cu risc înalt de molipsire.

În caz de suspecție a primelor semne de boală, solicitați urgent asistență medicală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?