X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Ungaria propune interzicerea importurilor de cereale din Ucraina în UE pînă la sfîrșitul anului 2023

25 apr. 2023,, 16:45   Externe
2573 0

Ungaria este în favoarea menținerii interdicției importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina pînă la sfîrșitul anului și ar dori ca Comisia Europeană să compenseze costurile de tranzit al acestor mărfuri prin Europa de Est.

Ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, care participă marți la o reuniune cu omologii săi din UE la Luxemburg, a declarat.

"Dorim să menținem interdicția de import [din Ucraina] pînă la sfîrșitul anului pentru a rezolva pierderile suferite de fermieri și pentru a le oferi sprijin financiar. De asemenea, ne vom asigura că de data aceasta Comisia Europeană nu aplică standarde duble și că fermierii maghiari pot beneficia și ei de acest lucru. Voi propune Comisiei să ofere asistență de tranzit pentru a acoperi costurile de transport terestru al produselor din Ucraina către țările terțe, pentru a ne asigura că grînele ucrainene ajung acolo unde este nevoie de ele și nu provoacă încălcări ale pieței în statele limitrofe UE", a declarat ministrul Agriculturii într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.

Nagy a precizat că furnizarea de cereale și alte produse agricole din Ucraina către UE la prețuri de dumping a perturbat piețele și a afectat fermierii locali. "Împreună cu alte țări limitrofe Ucrainei, încercăm să convingem Comisia Europeană să găsească o soluție la problemele agricultorilor din Europa de Est la nivelul UE. Vrem să ajungem la un acord cu CE cu privire la măsurile pe care le-am introdus pentru a interzice importurile", a explicat ministrul. El a precizat că se așteaptă la o "luptă dură și la negocieri lungi" pe aceste probleme la reuniunea de la Luxemburg.

Anterior, cinci țări est-europene – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – au trimis o solicitare comună Comisiei Europene de a lua măsuri pentru a rezolva problemele cauzate de livrările de produse agricole ucrainene la prețuri reduse. Acestea au sugerat, în special, ca interdicția privind importurile în UE de produse din Ucraina să fie extinsă și să nu se limiteze la grîu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui. În plus, țările est-europene au pledat pentru crearea unui mecanism european unic de achiziționare a cerealelor ucrainene și au solicitat anularea permisului UE pentru importurile de produse agricole ucrainene fără taxe vamale.


La 19 aprilie, guvernul ungar a interzis importurile de cereale și de peste 20 de alte produse agricole din Ucraina, inclusiv făină, ulei vegetal și miere, afirmînd că astfel se protejează interesele fermierilor maghiari. Interdicția va rămîne în vigoare pînă la 30 iunie. Tranzitul de cereale ucrainene prin teritoriul țării către piețele tradiționale din Asia și Africa a fost menținut, dar asupra sa a fost instituit un control strict. Măsuri similare au fost luate de Bulgaria, Polonia și Slovacia.

În urma acestei decizii, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat disponibilitatea de a impune restricții la nivelul UE asupra importurilor de grîu, porumb, floarea-soarelui și rapiță ucrainene pînă la 5 iunie. De asemenea, Comisia Europeană a oferit un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Europa de Est.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?