X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Un lac din nordul Tanzaniei transformă organismele vii în statui de piatră

25 mar. 2021,, 21:30   Externe
4051 0

Lacul Natron din nordul Tanzaniei este unul dintre cele mai liniștite lacuri din Africa. Atît de liniștit încît pare aproape mort.

Numele i se trage de la natron, o substanță cristalină, ce este de fapt un amestec de sodium cristalizat și bicarbonat de sodiu. Condițiile de viață nu sînt prielnice viețuitoarelor, deoarece temperatura apei poate ajunge la 60 de grade C, iar alcalinitatea între Ph9 și Ph 10,5, un Ph apropiat de cel al amoniacului. Dacă luăm în calcul că apa pură are Ph7 la o temperatură de 25 grade orice animal care se scufundă în lac moare și este calcifiat.

Cine este omul care a descoperit corpurile pietrificate ale animalelor

În 2011, fotograful Nick Brandt a vizitat lacul în momentul în care se afla la un nivel foarte scăzut. Mare i-a fost surpriza cînd a descoperit corpurile împietrite ale multor animale. A mai constatat că doar cîteva alge, o singură specie de pește și o colonie de flamingo pitici sînt singurele specii ce îndrăznesc să suporte apele lacului Natron.

Alte viețuitoare care ar avea ideea proastă de a se aventura în sau lîngă apele lacului vor ajunge inevitabil să fie calcificate. Explorînd malurile Natronului, fotograful Nick Brandt a trebuit să facă față realității de acolo. Așadar, există un lac în Africa care transformă animalele în statui de piatră și pe care le-a imortalizat așa cum le-a găsit.


“Am luat aceste creaturi așa cum le-am găsit pe țărm, apoi le-am așezat în poziții de viață, readucîndu-le la viață, într-un fel. Fiecare detaliu a fost păstrat, de la vîrful limbii liliacului pînă la firele mici de păr de pe față. Nici măcar nu puteam îndoi o aripă sau întoarce un cap, cadavrele erau dure ca o piatră ”, conform informațiilor adunate în propria carte “Across the Ravaged Land.”

“Cînd am reușit să recuperez întregul corp al unui vultur, a fost uluitor”, a mai precizat fotograful.

Văzînd pozele fotografului talentat, unii oameni au ajuns să creadă că animalele ar putea fi pietrificate pe loc atunci cînd s-ar fi aventurat în jurul acestui lac neobișnuit, ceea ce, evident, nu reprezintă realitatea.

Care este realitatea ecosistemului lacului Natron

Lacurile sărate din lume sînt rare. Cele mai cunoscute sînt Marea Moartă, Marele Lac Sărat din America sau Marea Caspică. Prin urmare, chiar și cel mai mic contact cu apa poate fi periculos, fie pentru oameni, fie pentru animale.

Apa este atît de caustică încît provoacă dureri incredibile la cea mai mică tăiere. În plus, nimeni nu merge niciodată să înoate acolo, asta ar fi o nebunie, mărturisește fotograful, pentru LiveScience.

Cu toate acestea, multe specii traversează teritoriul în cauză pe propriul risc. În mod regulat, o mulțime de păsări și lilieci zboară deasupra și, din nefericire, se prăbușesc în lac. Nick Brandt crede că apele dense și chimice ale lacului acționează ca o oglindă, dînd păsărilor impresia că încă zboară pe cer.

Odată ce animalele au căzut în lac, elementele chimice acționează și transformă corpurile, pietrificîndu-le complet. Totuși, “nimeni nu știe exact cum mor”, afirmă fotograful în cartea sa „Across The Ravaged Land”, publicată inițial în septembrie 2013. Cînd vine sezonul uscat, apa se retrage și lasă în urmă carcasele uscate, înghețate, dar foarte interesante.

Contactul cu apa este periculos atît pentru animale, cît și pentru oameni. Pielea animalelor care nu sînt adaptate acestui mediu ar putea de fapt să ardă la primul contact.

De reținut și faptul că întinderea apei a constituit locul de filmare pentru “The Crimson Wings: Mystery of the Flamingos” de Disneynature, ce se vrea a fi un documentar de natură britanico-americană, axat pe marea adunare de flamingo roz care vin să se reproducă pe malurile izolate ale lacului Natron din nordul Tanzaniei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?