X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina, Partidul de guvernămînt din Turcia pierde Ankara iar Juncker, supărat din cauza Brexit

1 apr. 2019,, 07:30   Externe
2933 0

Vladimir Zelenski şi Petro Poroşenko se vor înfrunta în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial din Ucraina

Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a cîştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 aprilie pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat duminică la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters.

În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna şi a programului său neclar, acest candidat atipic a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendinţă mondială foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui "experienţă" la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial televizat, obţine 30,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice.

El îl devansează clar pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a guvernului Iulia Timoşenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.


Comisia electorală din Ucraina ar urma să publice primele rezultate parţiale în cursul nopţii. Ea a estimat participarea la vot la 12.00 GMT la 45%, în creştere în raport cu 2014.

Partidul de guvernămînt din Turcia conduce în alegerile locale, dar pierde Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a suferit duminică o înfrîngere importantă în alegerile locale, întrucît partidul său AKP a pierdut controlul asupra capitalei Ankara şi se pare că a pierdut controlul şi în cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, relatează Reuters.

Erdogan, care a dominat politica turcă de cînd a venit la putere cu 16 ani în urmă şi şi-a condus ţara cu o mînă de fier, a avut o campanie continuă cu două luni înainte de votul de duminică, pe care l-a descris ca pe o "problemă de supravieţuire" pentru Turcia.

"Oamenii au votat în favoarea democraţiei, au ales democraţia", a declarat liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, iar candidaţii Partidului Popular Republican (CET) au luat Ankara şi Istanbul de la Partidul AK şi şi-a menţinut dominaţia în Izmir, al treilea cel mai mare oraş al Turciei.

Cu 99,8% din buletinele de vot numărate în Ankara, candidatul la funcţia de primar din partea CHP, Mansur Yavas, a obţinut 50,9%, oferindu-i un avans de 3,8% faţă de rivalul său din AKP. Agenţia de stiri Anadolu a transmis că AKP va face apel în unele sectoare ale capitalei.

Juncker: UE a fost răbdătoare în privinţa Brexitului, dar răbdarea se termină

Uniunea Europeană a avut multă răbdare cu Marea Britanie în ceea ce priveşte Brexitul, dar răbdarea se termină, a declarat Jean-Claude Juncker, şeful Comisiei Europene, într-un interviu acordat duminică postului italian de televiziune RAI, relatează Reuters.

Juncker a afirmat că ar dori ca Marea Britanie să ajungă la un acord în următoarele ore şi zile care ar putea fi .

"Pînă acum ştim la ce Parlamentul britanic a spus nu, dar nu ştim la ce anume ar putea să spună da", a declarat el.

Întrebat dacă un al doilea referendum ar putea fi posibil, Juncker a spus că aceasta este exclusiv o problemă a poporului britanic.

Comisia Europeană a exprimat regret, vineri, că membrii Camerei Comunelor au respins din nou Acordul Brexit, cerînd Marii Britanii să ofere clarificări privind viitoarele proceduri. Data ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este, în momentul de faţă, 12 aprilie, a transmis vineri după-amiază Comisia Europeană.

Algeria: Preşedintele Bouteflika se pregăteşte să îşi anunţe demisia în această săptămînă

Preşedintele Abdelaziz Bouteflika, confruntat cu proteste de masă de mai bine de o lună, ar putea demisiona în cursul acestei săptămîni, posibil marţi, invocînd articolul 102 din Constituţie, a informat duminică postul de televiziune privat Ennahar TV care citează surse politice, transmite Reuters.

Articolul 102 prevede că un consiliu constituţional îl poate declara pe şeful statului inapt pentru a deţine această funcţie sau că preşedintele îşi poate prezenta demisia.

Aceste informaţii au apărut după ce sîmbătă şeful statului major, locotenentul general Ahmed Gaed Salah, şi-a reînnoit apelul la declararea preşedintelui suferind, în vîrstă de 82 de ani, ca inapt pentru funcţie de către Consiliul Constituţional.

În cursul zilei de duminică, preşedintele Bouteflika a anunţat formarea unui nou guvern, condus de actualul premier Noureddine Bedoui, conform unui comunicat de presă al preşedinţiei algeriene.

Guvernul este format din 27 de miniştri şi include 6 membri din fostul executiv, potrivit agenţiei de ştiri tunisiene APS.

Bouteflika îşi menţine poziţia de ministru al apărării, în pofida protestele care i-au cerut demisia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?