X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Top 7 cele mai bune siderate pentru menținerea sănătății solului

15 iul. 2023,, 04:00   Externe
6278 0

Ce putem semăna pe cîmpuri pentru a obține o recoltă mai bună.

Pe această temă putem vorbi la nesfîrșit: sînt utile sideratele sau cultivarea lor este o pierdere de timp.

Despre cele mai comune plante-siderate a vorbit autorul-agronom, Pavel Solosenkov.

Ei bine, au dreptate și unii, și alții: este greu să semeni siderate, dar este necesar, iar acest lucru necesită cunoștințe și abilități practice. Trebuie să cunoști structura culturii, sistemul său radicular.

Cu toate acestea, o singură teorie nu este destul: fermierii, ca antreprenori, trebuie să cîștige bani. Astfel, criteriul pentru alegerea unui siderat ar trebui să fie practica — intermediare pot deveni și acele culturi pe care le cultivați deja acasă. Este important doar ca acestea să nu fie rezistente la frig — pentru a evita problemele în viitor.


La diferite întreprinderi din Rusia, pentru efecte diferite folosim diferite siderate. Aici vom analiza argumentele pro și contra viciei, muștarului, mazării și fasolei, rapiței, trifoiului, lucernei, ovăzului, faceliei, ridichii oleaginoase.

Vicia este o cultură bună pentru saturația cu oxigen a solului și combaterea buruienilor. Cu toate acestea, cu o masă verde puternică, dacă este lăsată să crească, este greu de înlăturat chiar și cu ierbicide.

Mazărea și fasolea sînt folosite ca siderate numai din cauza că saturează solul cu azot pentru culturile de cereale. Sau dacă intenționăm să semănăm primăvara soia, iar în sol și nu este suficient azot pentru a forma noduli.

Mustarul – într-un cuvînt, e minunat! Afînă bine solul, germinează rapid în caz de însămînțare pe umiditate imediat după secerătoare vara și îngheață în timpul iernii. Solul rămîne curat primăvara. Ajută la combaterea paraziților solului, a viermilor sîrmă, de exemplu. Afînă talpa plugului, dar datorită masei verzi mici, în toamnă poate usca solul.

Trifoiul și lucerna. Sînt bune dacă trebuie să acumulați mulți compuși de proteine și azot în sol, precum și să creșteți volumul de materie organică. Le semănăm în perechi. Am semănat primăvara, am arat după ce au crescut 15-25 cm — și am arata cu plugul cu o lună înainte de a semăna culturile de iarnă.

Ovăz semănăm înainte de a semăna soia și floarea-soarelui — dacă reușim - pentru a acumula potasiu pentru plante în stratul superior al solului și lîngă primele rădăcini.

Rapița este necesară dacă există un exces de umiditate în sol și trebuie de afînat stratul inferior de pămînt. Rețineți: folosiți rapiță clasică - hibrizii sînt greu de îndepărtat mai tîrziu, chiar și cu ierbicide!

Ridichea oleaginoasă. Puteți obține efect beneficiu de la această cultură — atît din punct de vedere financiar, cît și al solului — numai dacă va fi cultivată toamna. Cultivarea timpurie, afînă solul bine, prețul pentru acest produs este bun, la fel și cerere există. Cu toate acestea, este periculos de semănat ridichea oleaginoasă în pămînt umed și, în plus, se maturizează într-un timp îndelungat. Nu vedem nici un sens în aratul ridichii în timp ce este o masă verde.

Facelia — fără cuvinte. Jos pălăria – în cazul în care este nevoie de refăcut structura solului, ca să devină, să zicem așa, ca un caș moale proaspăt! Dacă aveți nevoie de un sol moale, dar dens, care ține perfect, dar la necesitate -să degaje umiditate, atunci numai facelia. Nu există siderate mai bune. Necesită umiditatea și consumă foarte puțin, iar beneficiile nu pot fi descrise în cuvinte. O singură avertizare: pregătiți-vă pentru faptul că facelia poate face semințe dacă o veți lăsa să înflorească, iar anul viitor va germina.

Lucrînd lângă Voronej, Kursk, Orel, Rostov, Saratov, Celiabinsk, noi facem astfel de "cocktailuri" pentru semănare după recoltare: ovăz, facelia, muștar, 25-30 kg de amestec la hectar. Acesta este cel mai popular "cocktail" al nostru.

Sideratele de primăvară sînt de obicei - facelia, muștarul, ovăzul. Și discuirea cînd ajung la o înălțime de 10-15 cm cu cîteva săptămîni înainte de însămînțare.

6
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?