X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

SUA depun eforturi pentru a crește achizițiile de îngrășăminte din Rusia

14 iun. 2022,, 11:15   Externe
2632 0

SUA îndeamnă discret companiile agricole și maritime să cumpere și să expedieze mai multe îngrășăminte din Rusia, a constatat Bloomberg. Exporturile rusești de îngrășăminte au scăzut, anul acesta, cu 24%, iar companiile se tem să le cumpere și să le furnizeze din cauza sancțiunilor, în ciuda faptului că sancțiunile nu se referă la aceste produse.

Administrația americană încurajează cu discreție producătorii agricoli și transportatorii maritim să cumpere și să furnizeze mai multe îngrășăminte din Rusia, relatează Bloomberg, citînd interlocutori familiarizați cu eforturile autorităților americane. Temerile de sancțiuni în rîndul companiilor implicate în achiziționarea și furnizarea de îngrășăminte din Rusia au dus la o reducere a exporturilor și, ca urmare, la o creștere a prețurilor la alimente la nivel mondial, spun surse agenției.

Potrivit acestora, eforturile neanunțate ale autorităților americane fac parte din acordurile cu ONU pentru creșterea ofertei de îngrășăminte, cereale și alte produse agricole din Rusia și Ucraina. Acestea au fost încălcate din cauza „operațiunii militare speciale” a Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile SUA și UE au acuzat Kremlinul că obstrucționează exporturile din Ucraina. Rusia neagă orice responsabilitate pentru acest lucru, declarînd că întreruperile aprovizionării sînt cauzate de sancțiunile impuse de SUA și aliații lor.

Anterior, UE și SUA au făcut excepții de la restricțiile lor de a dezvolta afaceri cu Rusia pentru a permite comerțul cu îngrășăminte, FR fiind un furnizor global cheie. Expeditorii, asigurătorii și băncile, în ciuda acestui fapt, stau departe de operațiunile de cumpărare și livrare de îngrășăminte, temîndu-se de pedepse pentru încălcarea regulilor de sancțiuni. Exporturile rusești de îngrășăminte în 2022 au scăzut cu 24%, iar autoritățile americane sînt nevoite să caute modalități de a le crește.

Washingtonul și aliații săi caută simultan să crească presiunea asupra Moscovei și să limiteze daunele aduse economiei globale, care depinde în mare măsură de aprovizionările din Rusia, de la gaze naturale și petrol pînă la îngrășăminte și cereale. Washington a trimis un reprezentant la discuţiile conduse de ONU la Moscova, la începutul lunii iunie, potrivit interlocutorilor agenţiei. Rezervele insuficiente de îngrășăminte în acest an ar putea afecta și recolta din 2023. Casa Albă nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.


Kremlinul a cerut SUA să ofere garanții cumpărătorilor și expeditorilor de îngrășăminte și cereale că nu vor fi supuși sancțiunilor. Ei sugerează că această condiție este obligatorie pentru orice demers de deblocare a aprovizionării cu produse agricole ucrainene. „Este cu adevărat important pentru Rusia ca autoritățile americane să trimită un semnal clar că aceste acorduri sînt permise și în interesul securității alimentare globale și nu ar trebui să renunțe la respectarea lor”, a declarat Ivan Timofeev, specialist în sancțiuni din cadrul Consiliul Afaceri Internaționale din Rusia.

Occidentul a introdus deja mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Îngrășămintele rusești nu au fost direct afectate de restricții. Belarus, unul dintre cei mai mari producători de potasiu, a intrat sub sancțiunile SUA anul trecut și sancțiunile Uniunii Europene în martie anul acesta. Ca parte a celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, UE a interzis navelor sub pavilion rusesc să intre în porturile europene și transportatorilor rutieri ruși să intre în UE. Dar s-a făcut o excepție pentru transportul unui număr de mărfuri, inclusiv îngrășăminte. Statele Unite au scos și ele îngrășămintele rusești de sub sancțiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?