X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Pericol de invazie de furnici roşii de foc în Europa

13 sep. 2023,, 00:00   Externe
1800 0

O specie invazivă de furnici alogene s-a stabilit în Italia şi s-ar putea răspîndi rapid prin Europa pînă în Marea Britanie odată cu încălzirea globală, avertizează un studiu, după ce au fost identificate 88 de cuiburi de furnici roşii de foc în apropiere de Siracuza, în Sicilia, relatează The Guardian.

Furnica roşie de foc, Solenopsis invicta, are o înţepătură puternică, dăunează culturilor şi poate infesta echipamentele electrice, inclusiv maşinile şi computerele, notează Noi.md cu referirea realitatea.

Această furnică, una dintre cele mai distructive specii invazive, poate forma rapid „super-colonii” cu mai multe regine. Coloniile se hrănesc cu nevertebrate, vertebrate mai mari şi plante, distrugînd plantele indigene şi depăşind în competiţia pentru hrană furnicile obişnuite, insectele şi erbivorele indigene. Furnica roşie de foc este a cincea cea mai costisitoare specie invazivă din lume, răspîndindu-se prin intermediul comerţului uman din America de Sud, ţara sa natală, în Mexic, Caraibe, Australia şi SUA, unde provoacă pagube estimate la 6 miliarde de dolari în fiecare an.

Cercetătorii au identificat 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 5 hectare în apropierea oraşului Siracuza, în Sicilia, Italia. Potrivit analizelor genetice făcute în cadrul unui studiu publicat în Current Biology, coloniile invazive ar fi putut proveni din China sau din SUA.

În Europa, furnica a mai fost găsită anterior în produse importate în Spania, Finlanda şi Ţările de Jos, dar stabilirea sa în mediul sălbatic pe continent nu a fost confirmată niciodată pînă acum. Roger Vila, cercetător principal în cadrul Laboratorului de Diversitate şi Evoluţie a Fluturilor din cadrul Institutului de Biologie Evolutivă, care a condus studiul, a avertizat că „eforturile coordonate pentru detectarea timpurie şi răspunsul rapid în regiune sînt esenţiale pentru a gestiona cu succes această nouă ameninţare, înainte de a se răspîndi necontrolat”.


Organizaţia caritabilă Buglife a declarat că speciile invazive de furnici se răspîndesc cu uşurinţă atunci cînd plantele sînt importate în pămînt în Marea Britanie şi a cerut guvernului să interzică importul de pămînt. UE a interzis importul de sol din Marea Britanie, dar Regatul Unit nu a luat măsuri reciproce pentru a opri importurile, care se fac în principal prin intermediul comerţului horticol.

Noua Zeelandă este singura ţară care a reuşit să eradicheze cu succes furnica roşie de foc după ce aceasta a apărut în 2001.

Furnica roşie de foc este o specie care iubeşte căldura, iar cercetătorii au concluzionat că aceasta s-ar putea stabili în aproximativ 7% din Europa. În climatul actual, jumătate din zonele urbane din Europa ar fi potrivite din punct de vedere climatic pentru ea, inclusiv oraşe mari precum Londra, Paris, Roma şi Barcelona. Odată cu încălzirea globală, continentul va deveni mult mai potrivit pentru această specie şi va contribui la răspîndirea ei în Europa. Oraşele de coastă mediteraneene sînt cele mai potrivite pentru furnică, iar porturile de aici ar putea facilita răspîndirea acesteia.

„Publicul ar putea juca un rol-cheie în detectarea S invicta, avînd în vedere că aceasta este frecvent întîlnită în zonele urbane şi în zonele adiacente. Este posibilă detectarea acestei furnici datorită înţepăturilor sale dureroase şi a movilelor caracteristice ale cuiburilor lor, deşi este necesară confirmarea unui expert”, a declarat Mattia Menchetti, autorul principal al studiului.

Coloniile depistate în Sicilia se află într-un estuar şi într-un parc natural din suburbiile oraşului Siracuza. Cercetătorii cred că furnicile regine zburătoare, ajutate de vînt, au ajuns acolo din portul Siracuza din nord-vest. Echipa a recomandat continuarea monitorizării portului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?