Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

OMS îndeamnă guvernele țărilor lumii să protejeze populațiile de un virus periculos

13 iul. 2023,, 15:15   Externe
2814 0

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că se înmulțesc cazurile de gripă aviară la mamifere, ceea ce ar putea ajuta virusul să se adapteze și să se răspîndească "mai uşor" în rîndul oamenilor. OMS face apel ca guvernele să ia măsuri ca să protejeze populația.

"Virusurile gripei aviare se răspîndesc în mod normal printre păsări, însă numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară H5N1 depistate la mamifere - care sînt mai apropiate de oameni din punct de vedere biologic comparativ cu păsările - stîrneşte temeri că virusul s-ar putea adapta pentru a infecta mai uşor oamenii", a declarat OMS într-un comunicat. În acest avertisment - semnat şi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (World Organisation for Animal Health - OIE) - organizaţiile fac apel la toate ţările să colaboreze "pentru a salva cît mai multe animale şi pentru a proteja populaţiile", transmite Digi.

De la apariţia sa în 1996, virusul gripei aviare H5N1 a provocat în general epizootii sezoniere. Însă, conform OMS, începînd din 2020, o variantă a acestui tip de virus a condus la un număr fără precedent de decese în rîndul păsărilor sălbatice şi din crescătorii din multe ţări din Africa, Asia şi Europa. În 2021, virusul s-a răspîndit în America de Nord, iar în 2022 în America Centrală şi America de Sud. Aceste epizootii sînt sinonime cu cazuri de deces în masă în rîndul păsărilor sălbatice şi cu sacrificarea a zeci de milioane de păsări din crescătorii.

"S-a produs recent o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte ecologia şi epidemiologia gripei aviare, ceea ce a accentuat îngrijorările la nivel mondial", a declarat dr. Gregorio Torres, directorul departamentului ştiinţific al OMS, citat în comunicat, scrie Agerpres. Potrivit lui Torres, boala s-a răspîndit în noi regiuni şi a provocat o rată de mortalitate neobişnuită în rîndul păsărilor sălbatice, ca şi "o creştere alarmantă a numărului de cazuri la mamifere".

Cele trei organizaţii sînt îngrijorate totodată de faptul că unele mamifere ar putea acţiona ca "rezervoare de amestec" pentru virusurile gripale, ceea ce ar risca să antreneze apariţia unor noi virusuri care ar putea fi şi mai periculoase pentru animale şi oameni. Recent, au fost raportate din ce în ce mai multe cazuri de epidemii mortale la mamifere, au subliniat organizaţiile. Din 2022, zece state de pe trei continente au raportat la OIE epidemii la mamifere marine şi terestre, însă organizaţiile estimează că este probabil ca focarele să nu fi fost încă depistate sau raportate în alte ţări. Spre exemplu, gripa aviară a fost detectată pînă în prezent la cel puţin 26 de specii de mamifere, inclusiv nurci din crescătorii şi foci, dar şi la animale domestice, precum pisici şi cîini.


Potrivit OMS, infecţiile umane pot provoca boli grave, cu o rată ridicată de mortalitate. Cazurile depistate pînă în prezent în rîndul oamenilor sînt în principal consecinţa contactului apropiat cu păsările infectate sau cu mediile contaminate.

"Din informaţiile disponibile pînă în prezent, virusul nu pare să se poată transmite cu uşurinţă de la om la om, însă trebuie menţinută vigilenţa pentru identificarea oricărei evoluţii a virusului care ar putea schimba asta", a declarat dr. Sylvie Briand, care conduce departamentul OMS de pregătire şi prevenire în faţa epidemiilor şi pandemiilor. "Încurajăm toate ţările să-şi îmbunătăţească capacitatea de monitorizare a acestor virusuri şi de detectare a oricărui caz uman. Acest lucru este cu atît mai important cu cît virusul afectează acum ţări cu experienţă limitată în monitorizarea gripei aviare", a precizat ea.

1
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?