X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Oamenii de știință au pus la îndoială teoria originii Stonehenge

9 oct. 2023,, 23:00   Externe
2319 0

Un grup interdisciplinar de oameni de știință a respins teoria care a existat timp de o sută de ani privind originea structurii de cult – Stonehenge. Descoperirea a fost făcută în baza rezultatelor studierii altarului "piatra albastră" a cercului interior.

Stonehenge este considerat unul dintre cele mai misterioase situri arheologice. Construcția alcătuită dintr-un lanț de pietre mari instalate vertical pe pămînt este situată în comitatul britanic Wiltshire, la 130 de kilometri sud-vest de Londra. Se crede că Stonehenge a fost construit în urmă cu aproximativ o mie de ani, începînd cu mileniul IV î. Hr., relatează Noi.md cu referire la mir24.tv .

În 1923, geologul Herbert Henry Thomas a înaintat o teorie conform căreia locul de origine al "pietrelor albastre" din cercul interior al structurii ar fi fost Preseli Hills, în vestul Țării Galilor. Cu toate acestea, oamenii de știință moderni au ajuns la concluzia că acesta a făcut o greșeală.

Cercetătorii au folosit echipamente moderne și noi metode de analiză, cu ajutorul cărora au comparat geochimia și mineralogia pietrei altarului cu 58 de mostre de piatră. Acestea din urmă au fost prelevate din diferite cariere din sudul Țării Galilor pînă în vestul Angliei. Nu au fost găsite coincidențe în niciuna dintre mostre.

Oamenii de știință nu intenționează să întrerupă studierea și intenționează să verifice și alte zone din Marea Britanie, pînă în nordul Angliei și Scoția. Bariul conținut în piatră ar putea deveni un indiciu în căutarea masivului din care a fost luată piatra, scrie Live Science.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?