Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Oamenii de știință au găsit o creatură veche de 518 milioane de ani

27 mar. 2019,, 02:29   Externe
2080 0

Cercetătorii au descoperit o locație extrem de bogată în fosile foarte rare, vechi de peste jumătate de miliard de ani, scrie National Geographic.

Situl paleontologic, numit Qingjiang, se afla pe malul raului Danshui din China si a uimit lumea academica. Cele peste 30.000 de fosile descoperite in aceasta locatie includ si tesutul moale al vietuitoarelor antice, un fenomen foarte rar.

“Majoritatea locatiilor de fosile din toate timpurile vor conserva cochiliile, tesuturile tari...dar aceasta locatie iti ofera anatomie,” a declarat Joanna Wolfe, paleontolog din cadrul Universitatii Harvard. “Sunt cele mai bune dintre cele mai bune.”

Fosilele provin din Cambrian, o perioada semnificativa din Paleozoic, considerata a fi momentul in care a avut loc o explozie a vietii pe Terra, scrie Science Alert. In doar cateva zeci de milioane de ani, ecosisteme marine complexe au aparut pe intreaga planeta, pline de creaturi ce formeaza azi baza marilor grupuri de animale.

Pana acum, cercetatorii au identificat 101 specii in situl Qingjiang si mai mult de jumatate din ele au fost identificate pentru prima data.


“Sa gasesti un sit unde peste jumatate dintre specii sunt complet noi e destul de neasteptat - credeam ca aveam o intelegere destul de aprofundata a diversitatii din acea perioada,” a declarat Allison Saley, expert in vietuitoare cambriene din cadrul Universitatii Lausanne.

Descoperirea a fost detaliata intr-un studiu publicat in jurnalul Science, elaborat de catre Dongjing Fu si Xingliang Zhang, ce au gasit situl in 2007. Majoritatea animalelor descoperite erau de dimensiuni reduse, lungimea maxima fiind de aproximativ 15 cm.

Cercetatorii spera ca diversitatea extraordinara a sitului si tesuturile moi descoperite sa le ofere raspunsuri cu privire la evolutia nevertebratelor Ctenophora.

Desi arata ca meduzele, cele doua grupuri de animale nu se aseamana foarte mult. In acest moment, cercetatorii cred ca primele animale de pe Terra au fost buretii marini si ca Ctenophora s-au despartit la un moment dat de linia ce a dat nastere meduzelor si, mai tarziu, oamenilor.

Cercetatorii continua sa analizeze situl Qingjiang si fosilele descoperite pana acum. Ramane de vazut ce alte vietuitoare deosebite vor gasi si cum vor afecta aceste fosile de 518 milioane de ani intelegerea noastra despre evolutia vietii pe Terra.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?