Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

O bibliotecă din Austria va putea fi vizitată în timpul nopții

9 aug. 2021,, 02:00   Externe
2313 0

Cunoscută pentru frumusețea și dimensiunile sale (sala principală, plină de cărți, e lungă cît trei terenuri de tenis), biblioteca abației Admont din Austria va putea fi vizitată de acum inclusiv în timpul nopții.

Vizitatorii vor fi echipați cu felinare și vor putea explora cea mai mare bibliotecă monastică din lume într-o atmosferă romantică, notează portalul european Themayor.eu.

Primii oaspeți de noapte au fost primiți în incinta bibliotecii pe 29 iulie, iar din luna august se dă startul tururilor nocturne, care vor avea loc în fiecare joi, începînd de la ora 21.00. Biblioteca Mănăstirii Admont este găzduită de o sală emblematică pentru arhitectura barocă, ce măsoară 70 de metri lungime, 14 metri lățime și 13 metri înălțime.

„La fel ca mintea, și camera ar trebui să fie umplută cu lumină”, sînt cuvintele care au stat la baza construcției bibliotecii, iar acesta este și motivul pentru care încăperea este extrem de bine luminată și foarte înaltă, oferind o senzație de libertate. De altfel, biblioteca Mănăstirii Admont nu este doar o încăpere plină cu cărți.

Vizitarea ei este o experiență în sine chiar și pentru cei care nu se descriu drept iubitori de carte. De construcția bibliotecii s-a ocupat Josef Hueber, care a terminat construcția barocă în anul 1776, după 12 ani de lucrări. Frescele îi aparțin pictorului Bartolomeo Altomonte și prezintă etapele cunoașterii umane, de la gîndire și vorbire, arte și științe, pînă la revelația divină înfățișată pe cupola centrală.


Colecția cuprinde 200.000 de volume, dintre care 70.000 sînt expuse. Printre ele se numără manuscrise din secolul al VIII-lea, incunabule, cărți sau broșuri tipărite înainte de secolul al XVI-lea.

Abația benedictină din Admont a fost construită în 1074 și rămîne una dintre cele mai vechi mănăstiri din Austria. A fost ridicată de Arhiepiscopul Salzburgului și găzduia inițial călugării de la Abația Sfîntul Petru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?