X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Mass-media: Serbia , impusă să aleagă UE cu privire la problema sancțiunilor împotriva Rusiei

17 oct. 2022,, 11:30   Externe
2227 0

Comisia de politică externă a Parlamentului European a cerut să lege continuarea negocierilor privind integrarea Serbiei în Uniunea Europeană (UE) cu aderarea Belgradului la sancțiuni împotriva Rusiei. Despre acest lucru Luni, 17 octombrie, scrie Kommersant.

Potrivit ziarului, Serbia a fost supusă unei astfel de presiuni după publicarea Raportului Comisiei Europene pentru 2022 privind negocierile cu Belgradul, unde există o "scădere semnificativă" a nivelului de coerență a politicii externe a Republicii cu politica UE — în ultimii doi ani a scăzut de la 64 la 45 la sută. În același timp, Serbia rămâne singurul candidat din UE care nu a aderat la sancțiunile anti-ruse.

Alegerea Europeană

Publicația notează că cerințele dure ale Occidentului au avut un efect și au înclinat Serbia spre alegerea europeană. Săptămâna trecută, ea a susținut o rezoluție anti-rusă a ONU care condamnă Moscova pentru organizarea de referendumuri și aderarea republicilor populare Donețk și Lugansk (RPD și LPR), dar și a regiunilor Herson și Zaporojie.

În același timp, retorica autorităților sârbe s-a schimbat și ea.


"Nu am nicio dilemă cu privire la poziția Serbiei. Locul Serbiei este în Europa. Oficial sau nu, Serbia declară, direct sau indirect, că ne îndreptăm spre integrarea europeană. Prin urmare, trebuie să ne coordonăm Politica cu UE... Nimeni nu spune că nu vom mai avea prieteni în Federația Rusă, dar, pe de altă parte, politica sa este practic agresivă, iar acest lucru nu poate fi susținut", a declarat vicepremierul și Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic.

Ea a explicat că decizia privind sancțiunile împotriva Rusiei va fi luată de noul guvern sârb, care ar trebui să fie format până la sfârșitul lunii octombrie.

Câteva zile mai târziu, Mihajlovic a continuat subiectul, confirmând de fapt că declarația ei cu privire la Rusia nu a fost accidentală. "Rusia nu duce un război de eliberare, ci un război agresiv. Într-o astfel de situație, trebuie să avem o poziție clară și să ne determinăm locul pentru următoarea sută de ani", a spus ea.

Poziția lui Vucic

De asemenea, și președintele sârb Aleksander Vucic nu a exclus introducerea sancțiunilor anti-ruse.

"Belgradul își va menține poziția actuală cu privire la neimpunerea de sancțiuni împotriva Rusiei până când daunele aduse Serbiei vor deveni mult mai mari și până când va trebui să acceptăm o realitate diferită", a declarat Alexander Vucic.

Liderul sârb nu a făcut astfel de declarații înainte. Pe 8 octombrie, el a promis că nu va impune sancțiuni Rusiei până când aceste măsuri nu vor deveni necesare. El a menționat că oficialii sârbi nu au ajuns încă la un consens în această chestiune. În același timp, Alexander Vucic a recunoscut că guvernul țării poate lua o decizie diferită.

În același timp, sursele publicației au atras atenția asupra faptului că, după întâlnirea lui Vucic cu ambasadorul rus la Belgrad Alexander Boțan-Harcenko o zi mai târziu, mesajul serviciului de presă prezidențial a fost "neobișnuit de rece" și nu conținea "asigurări tradiționale cu privire la neimpunerea sancțiunilor împotriva Rusiei frățești."

Serbia și UE

După ce a refuzat să sprijine sancțiunile împotriva Rusiei, Serbia a fost criticată de Uniunea Europeană. Țara este obligată să recunoască Kosovo autoproclamat, să abandoneze Republica Srpska, care face parte din Federația Bosniei și Herțegovinei, și să se alăture, de asemenea, sancțiunilor anti-ruse.

Ca răspuns la critici, ministrul sârb de Interne Alexander Vulin a declarat că toate acestea demonstrează clar disponibilitatea de a găsi un motiv în orice moment pentru a întârzia aderarea Serbiei la UE, atâta timp cât aderă la o politică independentă, chiar și în ciuda succeselor Republicii, în special, în sfera economică.

El a menționat de asemenea că UE nu dorește să vadă Serbia în componența sa. "Judecând după șantajul nebunesc la care ne supun pentru a recunoaște Kosovo, a aboli Republica Srpska și a impune sancțiuni împotriva Rusiei, ei nu au nevoie de noi", a declarat ministrul sârb de Interne. Vulin a subliniat că, cu cât Belgradul recunoaște mai repede că Serbia nu este necesară de UE și nu aparține Uniunii, cu atât mai bine.

"Cred că prietenia cu Rusia este de mare importanță și fără ea riscăm dispariția fizică a Serbiei", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?