X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

În Europa, gazele naturale au înregistrat o scădere bruscă a prețului

29 aug. 2023,, 11:51   Externe
2675 0

Costul gazului în Europa a scăzut brusc. Contractele futures pentru combustibilul cu livrare în septembrie la bursa londoneză ICE au scăzut în preț cu aproape patru procente, potrivit datelor site-ului.

La deschiderea ședinței de tranzacționare, o mie de metri cubi de gaz pe indicele hub-ului olandez TTF era evaluată la 428 de dolari. La minim, costul combustibilului a scăzut la 413 dolari, înainte de a se corecta la 417 dolari.

În ultimele luni, gazul în Europa a atins un maxim de 484,7 dolari pe mia de metri cubi. Nivelul record al prețului a fost stabilit pe 22 august. La începutul lunii, combustibilul costa 306,4 dolari.

Prețul gazelor în Europa fluctuează pe fondul informațiilor privind posibila începere a protestelor la producția de GNL din Australia, care amenință să întrerupă aprovizionarea a zece la sută din exporturile mondiale de gaze naturale lichefiate (GNL).

Muncitorii de la platformele de gaz din largul coastei Woodside au promis anterior că vor intra în grevă pe 2 septembrie, dar compania a reușit să ajungă la un acord cu sindicatul. Angajații de la cele două uzine Gorgon și Wheatstone intenționează să oprească lucrul pe 7 septembrie, timp de o săptămînă.


Aceste două proiecte reprezintă mai mult de cinci procente din capacitatea mondială de GNL. O altă cauză a volatilității de pe piața carburanților este suspendarea livrărilor de la cel mai mare zăcămînt norvegian, Troll, din cauza unor lucrări de mentenanță programate. Din această cauză, exporturile totale de gaze din țara scandinavă către Europa au scăzut la cel mai mic nivel din iunie 2022.

4
1
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?