X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Europa a crescut importul de plăpumi

11 noi. 2022,, 20:15   Externe
2040 0

În contextul crizei energetice care are loc în Europa, Uniunea Europeană a început să cumpere mai multe produse de iarnă din Turcia.

Cel mai mult a crescut cererea de pături și plăpumi, scrie ziarul Yeni Safak.

Potrivit lui Ahmet Oguz, președintele Asociației Exportatorilor de Textile și materii prime din Istanbul, exportul de plăpumi a republicii a crescut cu 12% din ianuarie pînă în octombrie anul acesta. Cifra de afaceri a produselor a crescut la 53 de milioane de dolari. În același timp, furnizarea de pături către UE, care reprezintă jumătate din totalul exporturilor turcești ale acestor bunuri, a crescut cu 24%. În același timp, exportul de pilote a crescut cu 22 la sută, pînă la 119 milioane de dolari.

Mai activ decît alte țări au cumpărat plăpumi Germania și Olanda, statele au crescut importurile cu 39%, respectiv, 37%. Au crescut brusc achizițiile în octombrie Grecia și Polonia.

Unul dintre producătorii de textile din republică, proprietarul companiei din Bursa, Refik Ceylan, a confirmat tendința, menționînd că anul acesta livrările de bunuri de iarnă pleacă în principal în Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia și Suedia. El a spus că criza energetică din Europa a devenit oarecum benefică pentru Turcia și, în special, pentru compania sa, deoarece cifra de afaceri a crescut cu 30% în ultimele cinci luni.


La începutul lunii octombrie, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a spus că țările UE pot supraviețui iernii viitoare fără întreruperi grave ale aprovizionării și întreruperi de curent din cauza că instalațiile de depozitare sînt pline. El a adăugat că, în absența unor întreruperi semnificative și neașteptate ale aprovizionării, țările europene ar trebui să supraviețuiască în februarie sau martie folosind rezervele, ale căror volume au ajuns la aproximativ 90%.

Instalațiile europene de stocare a gazelor sînt în prezent pline în proporție de 95,35%, arată datele oficiale. În același timp, în octombrie, cererea totală de gaze în Europa a scăzut cu 22% în termeni anuali. Acest lucru a fost facilitat de creșterea prețurilor la combustibil, din cauza căreia întreprinderile industriale mici reduc treptat producția, precum și de vremea caldă - gospodăriile nu au fost nevoite să pornească încălzirea.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?