X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Elvețienii, chemaţi la vot să se expună pe marginea creșterii impozitului pe profit

15 iun. 2023,, 19:30   Externe
2275 0

Cetăţenii elveţieni vor fi chemaţi la vot săptămîna aceasta pentru a răspunde dacă sînt de acord cu majorarea impozitului pe profit, de la o medie de 11% pînă la 15%, pentru a-l alinia cu impozitul minim pe profit la nivel global, chiar dacă, şi după o eventuală majorare, Elveţia va avea în continuare unele din cele mai reduse taxe pe companii din lume, transmite Reuters.

Impozitul minim pe companii valabil la nivel global este al doilea pilon al unui acord convenit în 2021 între aproape 140 de ţări pentru a rescrie regulile cu privire la impozitarea transfrontalieră şi a ţine cont mai bine de modul în care marile companii din sectorul internetului îşi înregistrează profiturile în ţările cu impozite reduse.

Majorarea impozitului minim pe profit, de la 11% la 15%, ar urma să aducă 220 de miliarde de dolari la nivel global pentru guvernele care au nevoie mare de lichidităţi după pandemia de COVID-19 şi criza costului vieţii.

Guvernul elveţian susţine majorarea impozitului, la fel ca şi 73% dintre alegătorii elveţieni, potrivit unui sondaj de opinie realizat de GFS Bern, conform sistemului de democraţie directă din Elveţia, în cadrul căreia legislaţia este supusă votului public.

Elveţia este ţara unde îşi au sediul fiscal aproximativ 2.000 de companii străine, inclusiv Google, precum şi 200 de companii multinaţionale elveţiene, precum Nestle, care vor fi afectate de modificarea impozitului minim pe profit.


Fiecare dintre cele 26 de cantoane elveţiene îşi stabileşte propria cotă de impozitare a companiilor însă guvernul federal va impuse o taxă suplimentară pentru a se asigura că fiecare companie va plăti un impozit de 15%, ceea ce ar urma să genereze venituri din taxe de pînă la 2,5 miliarde de franci (2,76 miliarde de dolari).

Însă, chiar şi după o eventuală majorare, taxa pe companii din Elveţia va fi la aproape jumătate comparativ cu cea din Germania sau Japonia şi, de asemenea, mai mică decît media de aproximativ 21% din statele membre UE.

Conform propunerii care va fi supusă votului, 75% din banii suplimentari generaţi de majorarea impozitului minim pe profit vor merge către cantoane şi restul de 25% la guvernul central. Iniţiativa ar urma să permită cantoanelor elveţiene să cheltuie veniturile suplimentare pentru subvenţii destinate atragerii de afaceri. Printre măsurile discutate se numără bani pentru ajutarea companiilor, granturi pentru cercetare şi pregătire profesională.

Ministrul elveţian al Finanţelor, Karin Keller-Sutter, susţine majorarea, declarînd luna trecută că "impozitul minim va fi introdus, cu sau fără Elveţia". De asemenea, Swiss Holdings, o organizaţie care reprezintă 62 de multinaţionale din Elveţia, inclusiv Nestle, Johnson & Johnson şi IKEA, şi-a exprimat şi ea sprjinul pentru impozitul minim. "Un vot pentru ar asigura că Elveţia este pregătită din timp. Ar trimite un semnal comunităţii internaţionale că nu mai trebuie să fim consideraţi drept un paradis fiscal", a subliniat organizaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?