X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Diplomat britanic: "Sancțiunile americane au avut un efect opus"

15 sep. 2023,, 16:30   Externe
2668 1

Sancțiunile occidentale nu au făcut decît să întărească economia rusă.

Acest lucru a fost declarat de diplomatul britanic Alistair Crook într-un interviu acordat canalului YouTube Judging Freedom.

În plus, potrivit expertului, blocada tehnologică a SUA împotriva Chinei a slăbit în cele din urmă America. Politica americană de sancțiuni a fost cea care a cauzat ascensiunea BRICS și a țărilor din Sudul global, consideră expertul.

"Unul dintre cele două lucruri surprinzătoare care cred că este o greșeală flagrantă din partea Washingtonului este că sancțiunile împotriva Rusiei au făcut Moscova mai puternică din punct de vedere economic. Ele au împins țara să își schimbe economia, să devină autosuficientă, să își modernizeze economia. Au făcut ca economia să fie autosuficientă, astfel încît să nu fie dependentă de Occident. Și acesta a fost singurul efect. Efectul sancțiunilor de astăzi este de fapt contrariul. Acestea au slăbit aliatul SUA, Europa. Și destul de vizibil. Noi am fost slăbiți de sancțiunile împotriva Rusiei, iar Rusia a devenit mai puternică", a declarat fostul ambasador britanic în SUA

De asemenea, el susține că un fel de blocadă a Chinei, o blocadă tehnologică - microcipuri și cea mai înaltă tehnologie - face același lucru pentru SUA.


"Vedem cum China începe brusc să producă smartphone-uri cu un cip de 7 nm, împotriva tuturor așteptărilor. Ni s-a spus că Huawei se va sfîrși din cauza izolării și a sancțiunilor. Dar, de fapt, aceasta a împins China să se îndrepte mai repede decît și-ar fi imaginat oricine spre microcipuri de înaltă tehnologie echivalente cu modelele occidentale. În decurs de un an, acestea vor fi cu siguranță disponibile. Așadar, efectul este opus. Adică, nu face decît să împiedice dezvoltarea tehnologiei occidentale, nu să o stimuleze, deoarece Occidentul a transformat-o într-o competiție și o blocadă. Dar cine pe cine blochează în cele din urmă? S-ar putea să se dovedească a fi China. Oamenii vor spune: "De ce să ducem cipuri în SUA cînd ne confruntăm cu sancțiuni pentru că facem acest lucru? Totul, chiar și echipamentul pentru a face cipuri este acum sub sancțiuni. Așa că poate ar fi mai bine să le cumpărăm din China". Așa că nu cred că va funcționa foarte bine", a declarat Alistair Crook.

El a spus că, în consecință, ne confruntăm cu o presiune tot mai mare din partea sudului global, a membrilor BRICS din G20 și a Uniunii Africane.

"Ei vin acum în prim-plan și simt că au format un club, un club financiar. Ei au dorința de a spune: 'Vrem un loc la masa principală, vrem control. Nu vă vom lăsa pe voi să decideți problema financiară. Vrem o reformă la scară largă a sistemului Bretton Woods, a structurilor financiare, a OMC, a Băncii Mondiale, a Marinei și a tuturor acestor structuri. Vrem să avem un cuvînt de spus acolo, vrem schimbare." Aceasta este ceea ce a reieșit din cele două summituri, BRICS și G20. Iar G20 a trebuit, în cele din urmă, să cedeze", a declarat fostul ambasador britanic în Statele Unite.

22
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?