Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

De ce oficialii unor țări străine escaladează situația și își îndeamnă cetățenii să părăsească teritoriul Republicii Moldova?

3 mai. 2022,, 13:02 (reactualizat 3 mai. 2022,, 17:24)   Externe
5343 0

Unele ambasade străine recomandă insistent cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova. În special, numai în ultimele zile cu recomandări de a părăsi stînga sau chiar ambele maluri ale Nistrului au veni o serie de țări, inclusiv Bulgaria, Israel, Franța, Marea Britanie, Canada, SUA și altele.

Pe de o parte, avertismentele de călătorie emise de Ministerele Afacerilor Externe sînt o practică obișnuită și fac parte din Protocolul de securitate al țării, în conformitate cu care funcționează ministerele. Ieri, precizări similare a emis și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Pe de altă parte, alarmante sînt îndemnurile de a părăsi urgent teritoriul Republicii Moldova și escaladarea artificială a isteriei.

În același timp, acest lucru este mai mult decît ciudat și de neînțeles în condițiile în care vicepremierul pentru reintegrarea al Moldovei, Oleg Serebrian, dă asigurări că nu există riscul ca Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina. Potrivit lui, incidentele din Transnistria au fost menite să creeze panică în regiune și să destabilizeze situația în întreaga țară. Oleg Serebrian consideră că instituirea codului roșu de atacuri teroriste în regiunea transnistreană este lipsită de perspectivă, deoarece nu există riscul implicării teritoriului într-un conflict militar.

Directorul executiv al Institutului de politici și Reforme Europene și membru al Consiliului Suprem de Securitate, Iulian Groza, a menționat că toți cetățenii moldoveni cunosc despre evenimentele din regiune, de războiul de la granița cu republica și au văzut provocările din Transnistria. Dar este de datoria celor care emit astfel de avertismente de călătorie să fie atenți la informațiile pe care cetățenii lor trebuie să le cunoască. În ceea ce-i privește pe cetățenii noștri, în Republica Moldova există autorități naționale care monitorizează situația din regiune, iar cetățenii Republicii Moldova sînt sfătuiți să urmărească informația oficială.

Un alt detaliu la care trebuie să atragem atenția este că recomandările de a părăsi teritoriul Moldovei au fost făcute în principal de acele țări ai căror oficiali fie au fost la Kiev în ultimele zile, fie au comunicat îndeaproape cu autoritățile ucrainene prin telefon. În același timp, autoritățile romîne, care înțeleg mai bine situația din regiune decît alte state străine, nu fac astfel de declarații, fapt perceput pozitiv de populația Republicii Moldova.


Acestea și alte țări recomandă părăsirea teritoriului Moldovei acum, așa cum spuneau la începutul acestui an și despre Ucraina. Iar situația actuală cu privire la apeluri, pentru Moldova poate fi o simplă escaladare, iar exemplul Ucrainei arată cum se termină o astfel de escaladare. Se crează impresia că nu se știe din ce motiv Moldova este atrasă undeva și conform unui plan necunoscut de noi, ceea ce este foarte alarmant.

Moldovenii înțeleg că presiunea asupra țării a crescut din toate părțile și cred că acest lucru nu li se va întîmpla lor. Majoritatea covîrșitoare a cetățenilor țării se declară pentru pace și nu doresc război. Inclusiv, la o astfel de poziție aderă și reprezentanții autorităților moldovenești.

6
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?