X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cronica destrămării URSS: În urmă cu 32 de ani, Mihail Gorbaciov a părăsit postul de președinte

25 dec. 2023,, 18:45   Externe
2776 0

În urmă cu 32 de ani, la 25 decembrie 1991, Mihail Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte al URSS și a semnat un decret prin care a predat "valiza nucleară" președintelui rus Boris Elțîn.

Mihail Gorbaciov și-a anunțat demisia la 25 decembrie 1991, în direct la Televiziunea Centrală. La ora 19:38, steagul roșu a fost coborît de pe Kremlin, iar URSS a încetat definitiv să mai existe.

"Dragi compatrioți! Dragi concetățeni, din cauza situației actuale legate de formarea Comunității Statelor Independente, îmi închei activitatea de președinte al URSS" - cu aceste cuvinte și-a început Mihail Gorbaciov discursul televizat la 25 decembrie 1991.

Cu două zile înainte, Mihail Gorbaciov și Boris Elțîn se întîlniseră la Kremlin timp de aproape 10 ore. Aceștia au discutat despre procedurile tehnice de tranziție a puterii de stat de la președintele Uniunii la șeful RSFSR. În special, liderii au convenit ca, la 25 decembrie, codurile nucleare (așa-numita "valiză nucleară") să fie predate lui Elțin. În plus, au discutat despre arhivele Biroului Politic al Comitetului Central al PCUS și despre arhiva personală a președintelui URSS.

Liderii au convenit, de asemenea, asupra condițiilor demisiei lui Gorbaciov: acordarea unei pensii, a unei reședințe de vară, a unui mijloc de transport auto, a unui serviciu de pază și a unui sediu pentru Fundația Gorbaciov. Președintele URSS s-a angajat să nu critice autoritățile ruse timp de șase luni.
La 25 decembrie 1991, în jurul orei 17:00, au avut loc două convorbiri telefonice: cu președintele american George Bush și cu ministrul german de externe Hans-Dietrich Genscher.


În conversația cu Bush, Gorbaciov a spus că în două ore va face o declarație despre demisia sa din funcția de președinte al URSS și și-a exprimat speranța că țările occidentale vor sprijini CSI și Rusia.

În plus, Mihail Gorbaciov l-a informat pe președintele american că îi transfera dreptul de a folosi arme nucleare președintelui rus Boris Elțin. "Deci, puteți sărbători Crăciunul în pace, dormiți bine în această noapte. În ceea ce mă privește, nu am de gînd să mă ascund în taiga. Voi rămîne în politică, în viața publică", a conchis Gorbaciov.

În jurul orei 19:00, președintele sovietic a semnat un decret privind demisia din funcția de comandant suprem al forțelor armate ale URSS și desființarea Consiliului de Apărare de pe lîngă președintele URSS.

La ora 19:00, ora Moscovei, Mihail Gorbaciov a vorbit în direct la Televiziunea Centrală și a anunțat că demisionează din funcția de președinte al URSS. "Am fost ferm în favoarea autonomiei, a independenței popoarelor, a suveranității republicilor. Dar, în același timp, am fost și în favoarea păstrării statului unional, a integrității țării. Evenimentele au luat o altă cale. A prevalat linia de dezmembrare a țării și de destrămare a statului, cu care eu nu pot fi de acord", a declarat Gorbaciov.

El s-a plîns că decizia de lichidare a URSS a fost luată fără a se ține cont de "voința poporului". Cu toate acestea, el a declarat imediat că va face tot posibilul pentru a se asigura că acordurile de la Alma-Ata "vor duce la un acord real în societate, vor facilita ieșirea din criză și procesul de reforme".
La ora 19:38, chiar înainte ca discursul televizat al lui Gorbaciov să se fi încheiat, drapelul de stat al URSS a fost coborît de pe catargul Kremlinului din Moscova, fiind ridicat drapelul național al Federației Ruse.

După discursul televizat, Gorbaciov a acordat un scurt interviu corespondenților companiei americane de televiziune CNN. Apoi, conform înțelegerii, fostul șef al URSS se pregătea să îi predea "valiza nucleară" lui Boris Elțin. Cu toate acestea, președintele rus nu s-a prezentat la întîlnire, deoarece era nemulțumit de conținutul discursului televizat al lui Gorbaciov.

Elțin a refuzat să preia codurile nucleare în biroul fostului președinte al URSS și a sugerat ca procedura să se desfășoare într-o altă încăpere a Kremlinului, pe "teritoriu neutru" - în Sala Ecaterina din Marele Palat al Kremlinului. Gorbaciov nu a fost de acord cu această opțiune și a înmînat "valiza nucleară" mareșalului Evgheni Șapoșnikov, comandantul Forțelor Armate ale URSS.

La 27 decembrie, Gorbaciov urma să se deplaseze pentru ultima dată la biroul său de la Kremlin pentru a sorta documentele și a se întîlni cu jurnaliștii japonezi. Dar nu a putut face acest lucru - biroul era deja ocupat de Boris Elțin.



1
0
1
4
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?