X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

A fost URSS un stat sărac în comparație cu Occidentul? Opinie

23 sep. 2023,, 04:00   Societate
5489 1

Declarațiile conform cărora URSS, în comparație cu Occidentul, era un stat sărac, nu sînt adevărate, deoarece, de fapt, statul era super-bogat și investea aceste mijloace pentru a asigura condiții normale de viață cetățenilor obișnuiți, pentru locuințe gratuite, educație, medicină, transport ieftin și așa mai departe, ceea ce nu era în nicio țară occidentală.

O astfel de opinie a exprimat diplomatul sovietic și rus, istoricul și politologul, persoană publică și politică, Nicolai Platoșkin.

"Cum credeți, un stat sărac poate da apartamente la zeci de milioane de oameni gratuit? Asta în primul rînd! Un stat sărac poate oferi educație gratuită tuturor, de la grădiniță pînă la Academia de Științe? Totul era gratuit! Ei bine, se plătea cîte ceva pentru mîncare în grădiniță, dar în rest totul era gratuit! Dar medicina? Mergeți și vă tratați în Occident gratuit! Cît a costat statul toate acestea? Gîndiți-vă! Nu mai vorbesc despre vîrsta de pensionare de 55 și 60 de ani pentru femei și bărbați. Adică, omul putea trăi pentru sine încă 20-25 de ani. Și pensia nu a fost la fel ca acum. Da, poate că nici atunci nu era super mare, dar puteai trăi din ea, pentru că totul era ieftin!", a spus Nicolai Platoșkin.

Diplomatul a spus că în Germania, unde a venit să lucreze la ambasadă în 1987, niciunul dintre germani nu l-a crezut că în URSS totul era gratuit, iar oamenii primesc locuințe gratuit.

"Încă în 1987 ei aveau deja contoare de apă. Am fost șocat. Toți se spălau cumva foarte econom, spălau vasele într-un lighean. Ei bine, așa cum făceam noi în sat cînd nu aveam apă curgătoare. Germanii au fost foarte mirați că în URSS nu există contoare de apă și poți folosi cîtă apă vrei. Ei spuneau, în ce stat super bogat trăiți? La ei apelurile telefonice în interiorul orașului se achitau la minut. Vă amintiți cum era la noi? Aruncai două copeici în automat și vorbeai cît voiai pînă cînd cineva începea să bată în cabina telefonică. În zona Moscovei sau al unui alt oraș, în general, puteai vorbi la telefon pînă te plictiseai. Vă puteți imagina cît costa toate acestea? Cît costa statul metroul de cinci copeici? Este clar că nu costa cu adevărat 5 copeici, costat mai mult. Dar statul prelua toate aceste cheltuieli. Călătoria cu tramvaiul costa 3 copeici. În general, prețurile erau ridicole", a subliniat Nicolai Platoșkin.


El a atras atenția asupra faptului că în America, dacă ești grav bolnav, dacă, Doamne ferește, nu ai asigurare în compania în care lucrezi, atunci vei vinde totul și casa, dacă, desigur, o ai!

"Vei vinde totul, numai să nu mori. Și care este concediul de maternitate sau vîrsta de pensionare în America la 55 de ani? Da, e amuzant! Ce ai adunat, aceasta este pensia ta. Dacă nu ai adunat, nu ai nicio pensie, doar dacă compania în care ai lucrat are un program special de pensii, numai pentru angajați. Prin urmare, nu putem vorbi despre faptul că URSS era un stat sărac.... Pentru oameni acolo se cheltuiau foarte mult... Pe oameni, nu pe oligarhi, ceea ce în Occident atunci era considerat ceva fantastic. El credea că economia nu poate rezista așa, cu așa beneficiile sociale pentru populație. Nu poate fi așa ceva. Dar la noi a fost și va fi!", a spus diplomatul sovietic și rus, istoric și politolog.



37
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?