Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Criză imobiliară gravă în orașul cu cele mai scumpe case din lume

15 mar. 2023,, 00:31   Externe
3305 0

În spatele zgîrie-norilor și caselor în valoare de milioane de dolari care au făcut din Hong Kong cea mai scumpă piață imobiliară din lume se află o realitate paralelă: o criză imobiliară gravă, aparent fără rezolvare, relatează CNN. Totuși, 40.000 de unități de cazare construite în timpul pandemiei COVID stau neocupate.

În Hong Kong, unde o casă medie se vinde cu mult peste un milion de dolari și unde chiar și un loc de parcare poate costa aproape un milion, peste 200.000 de oameni așteaptă de cel puțin 5 ani la rînd pentru locuințe publice subvenționate. Dincolo de zona miliardarilor, unde proprietățile se vînd cu sute de milioane de dolari, unul din cinci oameni trăiește sub pragul sărăciei și mulți locuiesc în „cutii de chibrituri” în blocuri dărăpănate.

Cauza problemei, potrivit guvernului local, este relativ simplă: oferta nu poate poate satisface cererea a peste 7 milioane de locuitori înghesuiți în cel mai dens populate cartiere din lume. Problema este „în fruntea priorităților”, a spus directorul executiv al orașului, John Lee, în octombrie, cînd s-a angajat să construiască 30.000 de locuințe în următorii cinci ani – o promisiune care vine după ordinul guvernului central de la Beijing de a acorda prioritate acestei chestiuni.

Dar mai mulți experți au subliniat dependența guvernului local de prețurile terenurilor, deoarece taxele pe proprietate și pe vînzări reprezintă aproximativ 20% din veniturile sale anuale. Criticii spun că acest flux de venituri îi oferă un stimulent pentru a menține oferta redusă, limitînd șansele de a rezolva problema imobiliară. CNN a întrebat guvernul din Hong Kong dacă veniturile obținute din terenuri îi afectează politica de locuințe.

Biroul de Dezvoltare a răspuns că „Guvernul este ferm hotărît să mențină o ofertă constantă și susținută cu terenuri printr-o abordare pe mai multe direcții pentru a satisface nevoile de locuințe și dezvoltare socio-economică ale comunității”. În timp ce această dezbatere face furori, măsurile dure anti-Covid luate de Hong Kong aduc o nouă dimensiune acestei situații. Mulți oameni solicită acum autorităților să folosească vastele tabere de carantină anti-Covid pe care orașul le-a construit în timpul pandemiei, dar care acum sînt goale și nefolosite, pentru a rezolva parțial criza imobiliară.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?