X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Corriere Della Sera: Londra încearcă să schimbe echilibrul pe continent

27 mai. 2022,, 13:30   Externe
2667 0

Premierul britanic Boris Johnson i-a propus președintelui ucrainean Vladimir Zelenski să creeze o alianță împotriva Rusiei, scrie ziarul italian Corriere Della Sera.

Potrivit autorului, politicianul britanic a anunțat necesitatea creării unui „nou sistem de alianțe politice, economice și militare”. Ar trebui să devină „o alternativă la Uniunea Europeană (UE)” și să unească țările nemulțumite de poziția Bruxelles-ului, precum și de reacția Germaniei la acțiunile Rusiei.

Alternativa UE

Johnson a prezentat pentru prima dată inițiativa la Kiev, în timpul vizitei sale în Ucraina, din 9 aprilie. Conform ideii premierului, organizația, pe lîngă Ucraina și Marea Britanie, va include Polonia, Estonia, Letonia, Lituania și, în etapele ulterioare, Turcia. Potrivit Londrei, Marea Britanie ar trebui să conducă noua comunitate europeană.

Premierul propune un nou sistem de alianțe politice, economice și militare – o alternativă la Uniunea Europeană – care să unească țările care nu au încredere în Bruxelles, precum și cele nemulțumite de răspunsul Germaniei la operațiunea specială a Rusiei.


Corriere Della Sera

Surse inițiate în proiect au remarcat că Johnson propune o alianță de state „zeloase pentru suveranitatea lor națională, liberale din punct de vedere economic și hotărîte să înfrunte amenințările militare din partea Moscovei”.

Reacția Ucrainei

La Kiev, propunerea lui Johnson a fost întîmpinată fără prea mult entuziasm, scrie ziarul. În același timp, politicienii ucraineni nu au stat să creeze careva impedimente. După plecarea lui Johnson din Ucraina, negocierile au continuat, iar „curtările britanice a Ucrainei au devenit mai insistente și mai detaliate”.

„Londra încearcă să deranjeze echilibrul pe continent și ar putea în cele din urmă să dezvăluie fragmentarea care există acum în comunitatea europeană. Riscă să arate disensiunile între țările care sînt cele mai hotărîte să ajute Ucraina, în special Marea Britanie și Polonia, și cele care fac acest lucru într-un mod mai cinic și mai ezitant”, scrie Corriere Della Sera.

Potrivit experților, problema va în suspans pînă la summitul european din iunie, care va avea ca rezultat o decizie privind apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană. Potrivit analiștilor, decizia UE s-ar putea dovedi negativă. Includerea Ucrainei în UE riscă să declanșeze proteste din Albania și Macedonia de Nord, care au așteptat ani de zile pentru a obține statutul de „candidat”. Potrivit unor experți, liderii țărilor europene s-ar putea limita la o „afirmație vagă” că Kievul are o „perspectivă europeană”.

Atunci Kievul va acorda mai multă atenție propunerii lui Johnson, scrie ziarul. Autorul crede că premierul britanic își caută „dividende politice” în acest sens.

Întîlnire între Johnson și Zelenski

Prim-ministrul britanic și președintele ucrainean s-au întîlnit la Kiev, pe 9 aprilie. Johnson a comparat situația din Ucraina „cu lupta Marii Britanii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial” și a repetat cîîteva dintre cuvintele din celebrul discurs al fostului prim-ministru Winston Churchill ținut la 18 iunie 1940 în fața Camerei Comunelor. El a subliniat că ceea ce se întîmplă în Ucraina este „un capitol epic din istoria națională”.

Johnson i-a promis lui Zelenski să insiste pe reluarea exporturilor de cereale ucrainene și alte produse alimentare. El și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la restaurarea Kievului și a regiunii Kiev după încheierea operațiunii militare ruse.

Anterior, prim-ministrul Marii Britanii a anunțat furnizarea de arme în valoare de 130 de milioane de dolari Ucrainei. Johnson a promis că va furniza Kievului rachete antiaeriene Starstreak. Potrivit lui, viteza Starstreaks depășește de trei ori viteza sunetului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?