X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Consiliul de Securitate al Rusiei analizează activitatea Băncii Centrale în vederea respectării intereselor de securitate națională

12 feb. 20:15   Externe
4106 0

Consiliul de Securitate efectuează o analiză pe scară largă a activităților Băncii Centrale în 2023 pentru conformitatea cu interesele de securitate națională.

Acest lucru este scris de canalul de telegrame Nezygar, menționînd că motivul este reprezentat de eșecurile grave în materie de raportare, incompetența și justificarea slabă a deciziilor, precum și de un număr mare de erori și date nesigure în previziunile și direcțiile politicii creditar-monetare (PCM).

În special, în parametrii bilanțului monetar pentru 2023, Banca Centrală nu a fost în măsură să identifice unde au dispărut 9,9 miliarde de dolari (aproape o mie de miliarde de ruble sau 3% din veniturile bugetului federal), plasînd această sumă în coloana "erori și omisiuni", ceea ce arată ca un anacronism inadmisibil în condițiile digitalizării și urmăririi online a resurselor financiare.

"Gaura" de o asemenea mărime nu are precedent și, potrivit experților, s-ar fi putut forma din cauza ieșirii de capital criminal clandestin, ceea ce este posibil doar cu complicitatea autorităților de supraveghere, așa cum s-a întîmplat în mod repetat în trecut. Cele 20% din surplusul balanței de plăți fie s-au dovedit a fi o ficțiune, fie au fost retrase către o destinație necunoscută.

Anterior, autoritatea de reglementare a distorsionat și datele privind mișcările valutare, în urma cărora 4,4 miliarde de dolari din 37,2 miliarde de dolari de venituri din exporturi în luna octombrie au fost recunoscute ca fiind fictive sau falsificate, iar Banca Centrală a fost, de asemenea, forțată să excludă 1,3 miliarde de dolari de venituri din active străine ca fiind false. Ca urmare, excedentul comercial s-a redus de la 14,3 miliarde de dolari la 9,4 miliarde de dolari. Iar excedentul comercial, care ia în considerare toate tranzacțiile comerciale, nu doar pe cele comerciale, a scăzut de la 11,2 miliarde de dolari la 4,9 miliarde de dolari.


După cum se menționează în publicație, Banca Centrală folosește manipularea ratei-cheie ca instrument politic, exercitînd presiuni asupra executivului în propriul interes și în favoarea grupurilor supranaționale speculativ-valutare afiliate. Veridicitatea acestei presupuneri este confirmată de faptele în care RC a fost majorată fără a ține cont de dinamica inflației, ci ca răspuns la acțiunile guvernului care contravin poziției autorității de reglementare. Ultimul caz de acest gen a fost înregistrat în 2023, cînd, în prognoza sa din februarie, Banca Centrală, după ce a prezis (aproape exact de data aceasta) o rată a inflației de 5-7% pînă la sfîrșitul anului 2023, a fixat RC nu mai mare de 9,2%. Cu toate acestea, după ce guvernul a înăsprit reglementarea valutară, ignorînd obiecțiile băncii, RC a urcat vertiginos la 16%.

Totalitatea acestor fapte ne permite să concluzionăm că acțiunile Băncii Centrale sînt de natură sistemică și complexă, avînd ca rezultat amenințarea dezechilibrului bugetar din cauza datelor nesigure privind veniturile în valută, subminarea bazei financiare a planificării strategice și a proiectelor naționale din cauza creșterii costurilor acestora, pierderea stabilității și predictibilității în implementarea importurilor paralele și a substituirii importurilor în general, deoarece achizițiile din străinătate nu pot fi calculate în mod fiabil și alte fenomene extrem de distructive pentru economia națională.

Potrivit publicației, parțialitatea conștientă a Băncii Centrale poate fi explicată nu numai prin circumstanțe subiective - nivelul de profesionalism și legăturile cu beneficiarii "liberei circulații a monedei". Dar și de obligațiile sale legale față de FMI, potrivit cărora autoritatea de reglementare este obligată să respecte standardele fondului, implementînd PCM și menținînd stabilitatea monetară.

Trebuie remarcat faptul că, după izbucnirea războiului din Ucraina, contradicțiile dintre interesele naționale ale Rusiei și cerințele FMI, care sprijină economia Ucrainei și FAU cu zeci de miliarde de dolari, au devenit mai acute, ceea ce actualizează necesitatea de a schimba statutul Federației Ruse în cadrul acestei organizații.

9
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?