Eurovision stiri: 523
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4012

Cîți bani sînt cheltuiți zilnic pentru întreținerea unui refugiat

15 mar. 2022,, 21:20   Externe
3165 0

Marcel Spatari, Ministru al Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4 a declarat că zilnic pentru un refugiat sînt cheltuiți circa 140 de lei, notează Noi.md

”Noi am primit devizele de cheltuieli, după o săptămînă și jumătate de funcționare a centrelor de plasament și din aceste devize exista o sumă medie de cheltuieli pentru fiecare refugiat în jur de 140 de lei pe zi. Energia, apa, electricitatea, produsele alimentare, salariul pentru personalul adițional. În total vorbim de circa 30 de milioane pentru o lună de zile. Dar vom încerca să aprovizionăm aceste centre pentru ca ele să nu cheltuie bani din buget”, a spus ministrul.

Comentînd declarațiile făcute anterior de prim-ministrul Natalia Gavrilița, precum din caznaua statului se cheltuie în mediu 25 de euro pentru un refugiat, Spatari a menționat că e vorba doar pentru prima zi în care refugiatul ajunge în țara noastră.

”Este costul general în care este inclus și costul de transport. Poliția de frontieră care lucrează suplimentar, vameșii, Biroul Migrație și Azil, acele corturi de triere la frontieră care preiau refugiații și îi organizează în grupuri la fel necesită niște cheltuieli. S-au făcut niște calcule la nivel de cancelarie care au luat în vedere diferite tipuri de cheltuieli. Este adevărat că această sumă este pentru un refugiat nou, în prima lui zi, costul total este estimat la 25 de euro, dar următoarele zile costul pe refugiat scade și poate fi de 7-8 euro”, a menționat ministrul.

Totodată Spatari a declarat că refugiații pot solicita azil și treptat se pot integra în societate.


”Ei pot solicita azil, pînă în acest moment sînt puțini care au solicitat azil și se pot integra în societate. Le-am permis să se angajeze fără permis de muncă pe o perioada stării de urgență. După urmează să își obțină permisul de muncă, copiii vor fi treptat și ei încadrați în procesul educațional. Ministerul educației lucrează la un program de integrare a copiilor ca ei măcar să poată audia cursul, să nu fie notați, să nu dea lucrări de control. Și UNICEF va contribui la un astfel de program”, a spus ministrul.

Spatari a menționat că astăzi, printr-o hotărîre a Comisie pentru Situații Excepționale, au fost repartizate autorităților publice locale peste 21 de milioane de lei.

”Peste 9 milioane de lei au fost alocate pentru Chișinău. Am avut o conlucrare foarte bună cu administratorii centrului de la Moldexpo și cu directorul Spitalului nr.3 care a implementat centrul COVID-19 și cu șeful direcției asistență socială a primăriei Chișinău. Au fost situații cînd la Moldexpo veneau sute de persoane și noi îi preluam și îi transportam în blocul 6 USM, sau în altă noapte la Manej. Ceea ce se vedea pe facebook nu descria realitatea. În viitor noi va trebui să implementăm un mecanism de ajutorare a familiilor de refugiați”, a spus Spatari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?