X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Cît plastic ajungi să consumi de fiecare dată cînd mănînci

29 apr. 2018,, 03:02   Externe
3870 0

Lumea a devenit din ce în ce mai interesată de ceea ce mănîncă. Produsele bio sînt tot mai căutate de cei care au un stil de viață sănătos.

Cu toate acestea, un studiu îți arată că aceste alegeri nu țin doar de tine.

Conform acestui studiu, la o masă normală am putea înghiți peste 100 de particule mici de plastic. Cercetători britanici susțin că plasticul, care poate proveni din țesături sintetice sau anumite piese de mobilier, ajunge în farfurie și este ingerat odată cu mîncarea.

Descoperirea a fost făcută după ce oamenii de știință au pus vase Petri – niște capcane pentru praf – lîngă farfuriile în care oamenii mîncau de obicei. Vasele au fost amplasate în trei case diferite. După o masă de 20 de minute, cercetătorii au găsit în vasele Petri 14 bucăți de plastic – echivalentul a 114 fibre plastice.

Oameni de știință de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh au concluzionat că o persoană ingerează în medie 68.415 fibre din plastic pe an.


De asemenea, cercetătorii au comparat plasticul găsit în midii cu cel al produselor alimentare ținute în casă. Astfel, au arătat că un om consumă aproximativ 100 de particule de plastic pe an din fructele de mare. Ted Henry, autorul principal al studiului, a declarat că rezultatele îi vor surprinde pe cei care se așteptau ca fibrele de plastic găsite în fructele de mare să fie mai numeroase decît cele detectate în mîncarea din case. Experții avertizează că ingerarea pariculelor de plastic poate afecta plămînii, rinichii și poate influența și hormonii.

Un alt studiu te avertizează că peștele „proaspăt” expus pe rafturile deschise ale magazinelor conține pînă la 139 de bucăți de plastic pentru fiecare 240g. Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea Portsmouth, care spuneau că particulele erau prea mari pentru a trece prin intestin în carnea de pește. Astfel, ei cred că plasticul provenea, și în acest caz, din aer.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?