X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

China nu se grăbește să deschidă pentru UE întreaga sa piață. Ce va fi în continuare - nimeni nu știe

29 apr. 2019,, 12:00   Externe
2597 0

China extinde rapid comerțul cu Uniunea Europeană, dar nu se grăbește să-și deschidă întreaga piață pentru companiile europene care doresc să lucreze pentru aceasta și să implementeze tehnologiile lor. Pentru a încetini sosirea lor, autoritățile Chinei încearcă să folosească diferite trucuri orientale.

Despre aceasta a vorbit conducătorul proiectului "China - Europa Centrală și de Est" la Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Alexandr Stahurski, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalul NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că în acest an agenda globală este războiul comercial dintre China și Statele Unite ale Americii. Iar din moment ce autoritățile Chinei iubesc să folosească diferite strategii militare în politicile lor, ei și-au orientat atenția spre cel de-al doilea cel mai mare partener comercial - Uniunea Europeană și, respectiv, acum întreaga agendă a Chinei vizează Europa.

Așadar, recent a avut loc vizita președintelui RPC, Xi Jinping, în Italia, apoi la Principatul Monaco și în Franța. De asemenea, recent, a avut loc un summit la care a participat premierul chinez Li Keqiang. Apoi, la Dubrovnik a avut loc summitul "16+1" cu participarea a 16 țări din Europa Centrală și de Est și China.

"Relațiile comerciale dintre China și Uniunea Europeană au fost întotdeauna destul de bune, pînă în momentul în care Europa și-a dat seama că China este deja aici și ea nu mai este o economie în curs de dezvoltare, ci o economie puternică, de fapt, prima economie a lumii și cu acest lucru trebuie de făcut ceva, deoarece dezechilibrul UE în comerțul cu China în prezent este de aproximativ 175-177 miliarde de euro. Adică, pentru această sumă mai mult, China își vinde produsele în UE", a spus Alexandr Stahurski.


El a subliniat că Europa se află în China în diferite industrii. Dar problema este că China a semnat acordul și s-a alăturat Organizației Mondiale a Comerțului încă în 2001, dar nu prea tinde să-și îndeplinească obligațiile.

"Și cînd Europa spune: deschideți-ne piața, vrem și noi să ne introducem tehnologiile aici, să creăm întreprinderi, chinezii, prin diverse trucuri orientale, încetinesc. Ei spun că aici ar trebui să se gîndească. Și la recentul summit UE-China de la Bruxelles, momentul-cheie a fost faptul că Europa a spus că ei ar trebui să se decidă. Noi, pe piața dvs dorim să ne dezvoltăm relațiile comerciale, serviciile noastre. Aceasta este o piață mare. Haideți să hotărîm cînd se va întîmpla acest lucru. Pînă la sfîrșitul anului? Și chinezii au spus: da! Fără a preciza, totuși, care an. Și apoi a avut loc un incident. Conducerea europeană a spus: Nu! Să marcăm exact perioada. Pentru că noi cunoașem asemenea hohmă. Ne spuneți mai tîrziu, mai tîrziu și acest lucru continuă ani de zile. Și ei au ajuns la un oarecare acord. Ce se va întîmpla în continuare - nimeni nu știe. Dar, în principiu, lumea de astăzi este o economie globală. Și toți depind unul de altul", a spus conducătorul proiectului China-Europa Centrală și de Est la Centrul de Investigații Strategice și Reforme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?