X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Boala necunoscută din Tanzania s-a dovedit a fi un virus extrem de periculos

22 mar. 2023,, 13:00   Externe
2637 0

Tanzania a confirmat primele sale cazuri de Marburg, o febră hemoragică virală cu mortalitate ridicată, cu simptome similare cu cele ale Ebola, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

OMS a declarat într-un comunicat emis marţi seară că această confirmare a bolii de către laboratorul public naţional din Tanzania survine după moartea a cinci din opt persoane din regiunea Kagera, din nord-vestul Tanzaniei, care au prezentat simptome, printre care febră, vărsături, sîngerări şi insuficienţă renală, transmite agerpres.

Printre persoanele decedate s-a numărat şi un lucrător sanitar, a precizat OMS.

"Rezultatele laboratorului nostru de sănătate publică au confirmat că boala a fost provocată de virusul Marburg", a declarat ministrul Sănătăţii, Ummy Mwalimu, făcînd un apel la calm "întrucît guvernul a reuşit să limiteze răspîndirea virusului".

"Nu există niciun motiv de panică sau de întrerupere a activităţilor economice (...) Avem tot ce ne trebuie pentru a controla această boală contagioasă", a spus ea.


Cele trei persoane care au supravieţuit au primit tratament, iar 161 de contacte sînt monitorizate.

"Eforturile autorităţilor sanitare din Tanzania de a stabili cauza bolii reprezintă un indiciu clar al determinării de a răspunde eficient la focar", a declarat Matshidiso Moeti, director regional al OMS pentru Africa.

"Colaborăm cu guvernul pentru a creşte rapid măsurile de control în vederea stopării răspîndirii virusului", a adăugat el.

Cu o rată a mortalităţii de pînă la 88%, Marburg face parte din aceeaşi familie de virusuri - Filoviride - responsabilă de Ebola şi se transmite de la lilieci frugivori. Animalele pot transmite virusul primatelor care trăiesc în apropierea lor, inclusiv oamenilor. Virusul se răspîndeşte ulterior prin contact cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

Virusul îşi ia numele de la oraşul german Marburg, unde a fost identificat pentru prima dată în 1967, într-un laborator în care angajaţii intraseră în contact cu exemplare de maimuţă verde africană infectate, aduse din Uganda.

Simptomele includ febră mare, dureri de cap severe şi stare de rău, acestea apărînd în general în şapte zile de la infectare, conform OMS.

Ţara est-africană a trimis săptămîna trecută o echipă medicală de urgenţă în regiunea Kagera, situată în apropierea frontierei cu Uganda, pentru a investiga boala.

Uganda, care a cunoscut ultima dată un focar de Marburg în 2017, a declarat că se află în "alertă maximă".

Guineea Ecuatorială se confruntă, de asemenea, cu primul focar de virus Marburg, confirmat în luna februarie. Un număr de 11 persoane au murit din cauza bolii într-un focar raportat pentru prima dată la 7 ianuarie.

Alte focare sau cazuri izolate au fost raportate anterior în Africa de Sud, Angola, Kenya şi Republica Democrată Congo.

Rata de mortalitate în cazul focarelor anterioare a variat între 24 şi 88% (cu o medie de puţin sub 50%), în funcţie de tulpina virusului şi de tratament, potrivit OMS.

În prezent, nu există tratament antiviral, dar sînt în curs de evaluare tratamente experimentale, inclusiv prin derivaţi din sînge, imunoterapii şi terapii medicamentoase, conform agenţiei sanitare a ONU.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?