Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

„Aurul deșertului” s-a scumpit la un nivel record în întreaga lume

26 dec. 2023,, 20:15   Externe
3306 0

Condițiile meteorologice în schimbare și lipsa de apă au un impact negativ asupra afacerii cu șofran din Iran.

Scăderea recoltelor a făcut ca prețul celui mai scump condiment din lume să atingă un nou maxim, scrie Financial Times.

Producătorii din regiunea Khorasan din estul Iranului, unde se află orașul Torbet Jam, renumit pentru plantațiile de șofran, au declarat că au recoltat în acest an jumătate din volumul obținut în 2022. „Producția totală este de așteptat să scadă la aproximativ 170 de tone de la aproape 400 de tone”, a declarat Ali Shariati-Moghaddam, CEO al celui mai mare producător și exportator din Iran, Novin Saffron.

O iarnă cu geruri, o primăvară uscată și o căldură de vară care a ajuns la 50 de grade Celsius au avut un impact devastator asupra regiunii de lîngă granița cu Afganistanul, potrivit directorului de schimb de șofran Torbet Jam, Mojtaba Payam-Asgari. „Toate cele 2.000 de surse locale de apă de suprafață au secat”, a spus el.

Drept urmare, prețul șofranului premium a crescut la 1.400 de dolari pe kilogram pe piața internă – dublu față de anul trecut. În străinătate, potrivit furnizorilor, prețul condimentului poate ajunge la 1.800 de dolari kilogramul.


Nivelul ridicat al prețului pentru șofran se explică prin intensitatea muncii de colectare: pentru a produce 1 kg de condiment, sînt necesare pînă la 170 de mii de flori. Sînt colectate manual în zorii lunilor octombrie și noiembrie, după care stigmatele florilor sînt uscate. Peste 90% din producția mondială de șofran provine din Iran. Floarea este numită „aurul deșertului” datorită capacității sale de a crește în climatele mai uscate. În 2017, a fost deschisă o bursă de șofran și a fost creată și o piață la termen pentru condimente și un fond de investiții.

Creșterea prețurilor afectează și exporturile, inclusiv către China, cel mai mare importator de șofran iranian, reprezentînd 45% din recoltă. Țările arabe, Spania și Italia sînt, de asemenea, cumpărători importanți.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?