Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1432
Preşedintele stiri: 4021

Au devenit cunoscute intențiile SUA de a transfera sisteme de apărare antirachetă în Ucraina

27 iun. 2022,, 15:30   Externe
8571 0

Statele Unite intenționează să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă cu rază medie și lungă de acțiune (ABM). Acest lucru a devenit cunoscut pentru CNN din surse din administrația SUA.

Potrivit canalului, Washingtonul ar putea anunța decizia săptămîna aceasta. Este posibil să existe planuri de a furniza Kievului și alte tipuri de asistență militară, inclusiv radare și muniție contra bateriei, a menționat sursa CNN.

Revenirea Euroapărării antirachetă?

În ultimii ani, unul dintre factorii de tensiune internațională a fost desfășurarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa. Rusia a considerat că desfășurarea sistemului european de apărare antirachetă reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a țării și a insistat că garanțiile că sistemul de apărare antirachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei să fie puse pe hîrtie. Statele Unite au refuzat să ofere astfel de garanții, argumentînd că desfășurarea de antirachete în România și Polonia este menită să protejeze regiunea de amenințarea Orientului Mijlociu.

Moscova a fost îngrijorată de faptul că sistemul Euroapărării antirachetă, datorită lansatoarelor standardizate, ar putea fi transferat foarte rapid într-un mod ofensiv – conform părții ruse, proiectat inițial ca o rachetă antiaeriană, de o tonă și jumătate Standard Missile-3 poate lovi ținte terestre. În plus, sistemul antirachetă ar putea perturba semnificativ paritatea forțelor, limitînd capacitățile militare ale Rusiei.


Asistență nelimitată în timp pentru Ucraina

Pe 26 iunie, în cadrul summitului, țările G7 (G7) au pregătit un proiect de declarație, conform căruia se angajează să ajute Ucraina pe termen nelimitat. „Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic, precum și să fim împreună cu Ucraina atîta timp cît este necesar”, se arată în document. Se observă că G7 ia în considerare utilizarea veniturilor din taxe pentru a ajuta Ucraina.

Anterior, John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice a Consiliului de Securitate Națională (NSC) de la Casa Albă, a declarat că Statele Unite vor oferi Ucrainei o asistență militară suplimentară de 450 de milioane de dolari. El a precizat că următorul pachet de ajutor va include arme și echipamente. În special, Kievul va primi noi sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) și zeci de mii de obuze pentru sistemele de artilerie. În plus, SUA vor furniza 18 bărci de patrulare „pentru a ajuta Ucraina să-și protejeze coasta și căile navigabile”.

Potrivit estimărilor Casei Albe, suma totală a asistenței militare americane acordate Ucrainei de la începutul președinției lui Joe Biden a fost de aproximativ 6,8 miliarde de dolari. În același timp, o parte semnificativă a acestor fonduri a fost alocată după 24 februarie 2022, cînd președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale în Ucraina

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?