Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Anul 2024 ar putea fi cel mai cald an înregistrat vreodată

9 ian. 11:20   Externe
4275 0

Anul 2023 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, iar anul viitor ar putea fi și mai cald. Unul dintre motive este El Niño, un fenomen de încălzire asociat cu fluctuațiile de temperatură ale stratului de apă de la suprafața zonei ecuatoriale a Oceanului Pacific.

2024 ar putea deveni cel mai cald an din istoria observațiilor, relatează Bloomberg cu referire la experți, relatează rbc.ru.

Organizația Mondială de Meteorologie (OMM) a calificat anul 2023 drept cel mai călduros an înregistrat vreodată, în condițiile în care temperaturile globale au fost cu aproximativ 1,4 grade peste media preindustrială în primele zece luni ale anului. Serviciul meteorologic britanic nu a exclus ca în 2024 temperatura va depăși această cifră cu peste 1,5 grade.

Agenția scrie că creșterea temperaturii în anul următor se va datora fenomenului El Niño. Aceasta este o încălzire asociată cu fluctuații ale temperaturii stratului superficial de apă din partea ecuatorială a Oceanului Pacific. Acesta a influențat și temperatura din 2023. Procesul invers, cînd stratul de apă de la suprafață se răcește, se numește La Niña. Ambele fenomene sunt ciclice, existînd și o fază neutră.
Michael McFadden, cercetător principal la National Oceanic and Atmospheric Administration, a subliniat că între încălzirea apei din Oceanul Pacific și creșterea temperaturii la suprafața planetei există o întîrziere, motiv pentru care, notează Bloomberg, al doilea an sub influența El Niño este adesea mai cald decît primul.

Meteorologul Petteri Taalas, care conduce OMM, a remarcat anul trecut că anul 2024 va fi "chiar mai cald" decât precedentul. OMM a prognozat o creștere a precipitațiilor în lunile de iarnă în America de Sud, Asia Centrală și Asia de Est. Vor crește în intensitate fenomenele extreme, precum seceta sau inundațiile, a precizat Taalas.


Una dintre consecințele fenomenului El Niño de anul trecut a fost vremea secetoasă din America Centrală, care a dus la secarea lacului Gatun, principalul lac care alimentează Canalul Panama. Ca urmare, nivelurile de apă din canal au scăzut, iar capacitatea acestuia a fost puternic redusă.

1
1
0
10
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?