Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Alertă de călătorie în Grecia, Rusia arde, iar ONU avertizează asupra producerii unor atacuri teroriste

5 aug. 2019,, 07:40   Externe
2648 0

Alertă de călătorie în Grecia

Moldovenii care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă sînt avertizață asupra riscului contractării virusului West Nile pentru perioada de vară.

Pînă în prezent au fost raportate un număr de 25 de cazuri, dintre care 2 persoane au decedat.

Se recomandă să se folosească îmbrăcăminte care să acopere cea mai mare parte a corpului şi, de asemenea, să folosească repelente şi spray atît pentru corp, cît şi pentru mediul înconjurător.

Regiunile afectate pînă în prezent sînt Katerini, Topeiros Xanthi, Nestos Kavala, Larisa, Sofades Kaditsas, East Attica şi Spata.

Situație critică în Siberia: Incendiile mistuie de cîteva zile pădurile

Încălzirea globală este responsabilă nu doar de topirea gheţii în Groenlanda sau de arşiţa care sufocă Europa occidentală în această vară, ci şi de vastele incendii de pădure care mistuie de ceva vreme Siberia.


Flăcările au distrus deja milioane de hectare. O echipă a postului CNN a mers acolo ca să afle cauzele şi consecinţele prăpădului, transmite protv.ro.

Flăcările iadului par să se fi declanşat într-unul dintre cele mai reci locuri de pe Glob. Sute de pompieri se zbat să stingă acest focar, nu departe de oraşul Yakutsk, din estul Rusiei.

Focarele sînt răsfirate în aproape toată regiunea, într-un perimetru echivalent cu mai mult de jumătate din suprafaţa Statelor Unite.

Incendiile sînt favorizate de schimbările climatice şi, în acelaşi timp, gazele cu efect de seră degajate de flăcări agravează încălzirea globală.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, doar în luna iunie, 50 de megatone de dioxid de carbon au ajuns în atmosferă din cauza incendiilor din zona arctică.

Locuitorii oraşului Yakutzk trăiesc de luni de zile învăluiţi în fum dens, asta în timp ce pămîntul de sub picioarele lor se topeşte la propriu. Întreaga regiune sta pe stratul de permafrost, care se tot subţiază.

Vyachealav Klimatov, Permafrost Institute: Se topește gheața pînă la straturi tot mai profunde. Sîntem aproape de punctul fără întoarcere. E o fază critică pentru soarta stratului de permafrost.

Nu sînt vorbe în vînt. Gropi uriaşe precum cea din Siberia răsar întruna prin Siberia şi se tot măresc.

Fred Pleitgen, Correspondent CNN: Rușii numesc acest loc “Poarta Iadului” pentru că e ca și cum s-ar surpa pămîntul și lumea din străfunduri ar ieși lumina. Există temerea că, în curînd, o eroziune rapidă, cum vedem aici, poate înghiți orașe întregi.

Topirea stratului de permafrost eliberează o cantitate uriaşă de carbon, afectînd clima pînă în cel mai îndepărtat colţ al planetei.

ONU: Un nou val de atacuri teroriste ar putea avea loc înainte de sfîrşitul anului

Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că un nou val de posibile atacuri teroriste ar putea avea loc înainte de sfîrşitul anului, potrivit The Guardian.

În raport, specialiştii Consiliului de Securitate de la nivelul Naţiunilor Unite, au conturat o imagine globală a mişcării extremiste care continuă să ameninţe semnificativ în ciuda eşecurilor, transmite adevarul.ro.

Autorii sînt îngrijoraţi cu privire la 30.000 de străini care au mers în "califat" pentru a lupta şi care ar putea fi încă în viaţă.

"Unii se pot alătura Al-Qaida sau altor grupări teroriste ce riscă să apară. Unii ar putea deveni lideri sau radicalişti".

Raportul se bazează pe informaţii furnizate de agenţiile de informaţii ale statelor membre ONU, şi arată modul de gîndire colectiv al serviciilor de securitate din îîntreaga lume.

Un motiv de îngrijorare major îl reprezintă radicalizarea "deţinuţilor afectaţi de sărăcie, marginalizare, frustrare şi violenţă”.

"Programele de deradicalizare nu s-au dovedit a fi pe deplin eficiente. Luptătorii cei mai radicalizaţi, care au primit condamnări mai mari, încă nu se apropie de perioada de eliberare.

Ei rămîn periculoşi şi continuă să reprezinte o provocare atît în interiorul sistemului penal, cît şi în afara lui”, conform raportului.

Statele europene estimează că în jur de 6.000 din propriii lor cetăţeni merg în Irak şi Siria pentru a se alătura ISIS sau altor grupări extremiste.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?