X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Vadim Ceban: "Moldovagaz nu blochează livrările alternative de gaze"

5 dec. 2023,, 11:15   Economie
2689 0

Compania "Moldovagaz" SA nu are posibilitatea, nici juridic, nici tehnic, de a "bloca la frontieră" aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale de către furnizori alternativi, deoarece, din 19 septembrie 2023, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din țara noastră este compania "Vestmoldtransgaz".

Despre acest lucru a declarat președintele Consiliului de Administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "По фактам" cu Iulia Fedorova, transmite Noi.md.

Astfel el a comentat acuzațiile autorităților găgăuze, potrivit cărora, de la 1 decembrie, locuitorii autonomiei ar fi plătit 10 lei pentru un metru cub de gaze dacă "funcționarii și managerii Moldovagaz nu ar fi blocat la hotar livrările partenerilor lor".

Vadim Ceban a amintit că Moldovagaz este furnizor de gaze naturale, iar în cadrul holdingului, în grupul de companii din întreaga țară, există 12 companii de distribuție a gazelor. Iar pînă nu demult, compania Moldovatransgaz era operatorul sistemului de transport al gazelor din Moldova.

"Autoritățile găgăuze vorbesc despre blocarea gazelor la frontiera cu Moldova. Noi avem patru puncte de unde întreaga țară primește gaze naturale. Dar din 19 septembrie anul curent, Moldovatransgaz nu mai deține licență de transportator al gazelor naturale pentru furnizori, precum și de tranzit al acestora prin țara noastră. Din 19 septembrie, operatorul GTS din țară este Vestmoldtransgaz, o filială a companiei românești Transgaz. Prin urmare, acuzațiile potrivit cărora Moldovagaz blochează cumva livrările de gaze la frontieră nu sînt justificate, deoarece din punct de vedere legal și tehnic nu avem o astfel de posibilitate. Acolo există un alt operator ", a subliniat directorul Moldovagaz.


Potrivit lui, dacă vorbim despre companiile de distribuție a gazelor, direct despre accesul consumatorilor la rețea, acesta este asigurat de companiile din grupul Moldovagaz.

"Dar dacă vorbim concret despre schimbarea furnizorului, atunci există o procedură de schimbare a furnizorului. Adică, dacă un consumator vrea să plece de la Moldovagaz, să rezilieze contractul și să meargă, să zicem, la un furnizor privat, alternativ, cele 12 companii de distribuție a gazelor din grupul Moldovagaz nu pot să blocheze livrările prin definiție, pentru că există o lege, există licențe, fiecare companie are un agent de conformitate numit de ANRE și este interzisă orice implicare a Moldovagaz, ca acționar și ca furnizor, în activitatea lor zilnică", a declarat Vadim Ceban.

El a menționat că, din această cauză întreprinderile acționează strict în conformitate cu regulamentele privind schimbarea furnizorului.

"Adică, toți furnizorii și consumatorii ar trebui să se ghideze după acest document la schimbarea furnizorilor. Prin urmare, declar oficial că nu există blocaje și nici restricții din partea Moldovagaz în calitate de furnizor și din partea întreprinderilor noastre de distribuție a gazelor", a declarat directorul Moldovagaz.

Potrivit lui, există o procedură și toată lumea ar trebui să activeze conform acesei proceduri.

"Pot spune că pe piața gazelor din Moldova activează încă cinci furnizori. Adică, acești furnizori, de asemenea, au trecut prin procedura de schimbare a furnizorilor împreună cu consumatorii lor. Dacă astăzi ei pot semna aceste contracte și au posibilitatea de a distribui gazele naturale prin rețelele noastre către consumatorii lor și au acces la ele, care ar fi motivul ca Moldovagaz și companiile noastre să blocheze pe cineva. Nu există absolut niciun motiv", a declarat Vadim Ceban.

El a subliniat că, dacă un anumit furnizor sau un consumator, după ce a depus cererea de schimbare a furnizorului, nu a îndeplinit anumite condiții, documentele îi sînt returnate pentru definitivare.

"Pot să spun că în cazul despre care se discută, de trei ori a fost organizată această procedură și de trei ori au fost greșeli elementare. Am o singură întrebare. Dacă furnizorul este atît de serios și nu poate elementar să organizeze procedura de schimbare a furnizorului, prezentînd toate documentele completate corect, am o mare întrebare către acest furnizor", a declarat șeful Moldovagaz.

Potrivit lui, dacă vorbim în mod special despre Moldovagaz, la moment compania are o singură cerere privind procedura de schimbare a furnizorului din partea administratorului companiei care dorește să livreze gaze consumatorilor din Găgăuzia și din zonele geografice indicate de aceștia.

"Prin urmare, la moment avem o singură cerere, care corespunde tuturor criteriilor prevăzute de regulament. În viitorul apropiat, cu acest consumator va fi semnat un contract anume în ceea ce privește acest loc de consum privind distribuția gazelor naturale. Nu văd nicio problemă aici. Și acest consumator nu este din Găgăuzia, el este din Chișinău. Prin urmare, procedura funcționează, nimeni nu o blochează", a declarat Vadim Ceban.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că operatorul rețelei de transport gaze - Vestmoldtransgaz - nu are nici o legătură cu vînzarea cu amănuntul, cu vînzarea de gaze către un anumit consumator. Operatorul rețelei de transport al gazelor naturale oferă acces la piața angro.

"Din informațiile pe care le dețin, compania care a spus că vrea să furnizeze gaze în Găgăuzia a semnat un contract cu Vestmoldtransgaz. Li s-a permis accesul la piața angro. Acum vorbim despre accesul la piața cu amănuntul, livrări către un anumit consumator. Astăzi, avem o singură cerere către actualul furnizor Moldovagaz despre dorința de a schimba furnizorul. Această procedură este respectată doar în privința unui singur consumator. Și Chișinău-Gaz va lua o decizie în limitele legii, iar acestui consumator i se va oferi acces și posibilitatea de a încheia un contract cu un alt furnizor", a declarat directorul Moldovagaz.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?