X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Vadim Ceban: "Moldova are nevoie de contracte pe termen lung de furnizare a gazelor"

10 iul. 2023,, 18:30   Economie
3333 1

În viitor, Moldova s-ar putea confrunta cu o concurență nu doar pentru gaze pe platformele spot, ci și pentru depozitele de păstrare a acestui "combustibil albastru".

Pentru a asigura furnizarea neîntreruptă de gaze naturale și energie electrică către consumatori, țara noastră are nevoie de contracte pe termen lung pentru furnizarea "combustibilului albastru", care să garanteze stabilitatea aprovizionării, prețurilor de achiziție și tarifelor.

O astfel de opinie a exprimat pe canalul său telegram Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA.

El a menționat că criza energetică cu care s-a confruntat Republica Moldova în urmă cu doi ani a trecut în stadiul de instabilitate energetică. În țara noastră, situația este agravată și de dependența directă a aprovizionării cu energie electrică de aprovizionarea țării cu gaze naturale. MGRES, care generează energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului, funcționează cu gaz furnizat de Moldovagaz SA.

Vadim Ceban a amintit că livrările de gaze către consumatorii din dreapta Nistrului sînt asigurate în prezent doar din contul achizițiilor de la Energocom SA la prețuri de bursă, dar acestea sînt contracte pe termen scurt cu un orizont de planificare de cel mult șase luni.


Potrivit lui, achiziționarea de gaze la bursele spot ne permit să facem față deficitului în situații de urgență, să ieșim din starea turbulentă. Aceasta este o măsură eficientă pe termen scurt. Fluctuațiile puternice ale prețurilor spot, în funcție de sezon, situația economică și politică, afectează negativ prețul de achiziție și tariful final pentru consumatori.

Șeful Moldovagaz a atras atenția și asupra faptului că stocarea volumelor de gaze de rezervă pe teritoriul altui stat, de asemenea, presupune anumite de riscuri. În ultimele luni, Uniunea Europeană a acordat o atenție deosebită instalațiilor de depozitare subterană din Ucraina, dar comercianții, din cauza circumstanțelor bine cunoscute, nu se grăbesc să folosească depozitele subterane de stocare a gazelor din Ucraina.
Vadim Ceban a precizat că o anumită cantitate de gaze poate fi stocată în România, deși în depozitele românești nu există atît de mult spațiu, iar cheltuielile de depozitare vor fi mult mai mari decît în Ucraina. La începutul lunii iunie, depozitele similare din UE erau aproape pline - aproape 80%. Potrivit lui Vadim Ceban, în viitor, Moldova ar putea concura nu doar pentru gazele de pe piețele spot, ci și pentru depozitele de păstrare a combustibilului ”albastru”.

El a subliniat că Republica Moldova deține un sistem complet de transport al gazelor (GTS), destinat atît pentru asigurarea consumatorilor casnici de pe cele două maluri, cît și pentru tranzitul gazelor naturale. Patru puncte de intrare (din România și Ucraina) fac posibilă obținerea unor surse diversificate de energie. În republică au fost create toate condițiile pentru asigurarea neîntreruptă a consumatorilor cu gaze și, ținînd cont de specificul activității MGRES – cu electricitate.

"Acest lucru este posibil în condițiile existenței unor contracte pe termen lung care garantează stabilitatea livrărilor, prețurilor de achiziție și tarifelor", a spus șeful Moldovagaz.

El a subliniat, de asemenea, că Uniunea Europeană intenționează să renunțe la practica contractelor pe termen lung pînă în 2049, mizînd pe energia "verde". Tranziția durează 26 de ani, aproape trei decenii. Restructurarea fundamentală a sistemului și mentalitatea consumatorilor au nevoie de o bază solidă, care poate fi asigurată de stabilitatea energetică a acestei perioade.

Germania, ”locomotiva” energiei ”verzi”, preferă să intre în "lumea nouă" cu un contract pe termen lung. În septembrie 2022, compania de petrol și gaze a emiratului Abu Dhabi, Abu Dhabi National Oil Company, a semnat un contract pentru furnizarea a gazelor naturale lichefiate Germaniei de către RWE. QatarEnergy a semnat în 2022 și 2023 două contracte cu companii chineze. Cel mai îndelungat este de 27 de ani.

"Securitatea economiei se bazează pe predictibilitatea condițiilor și regulilor de cooperare. Contractele pe termen lung și mediu ne permit să desfășurăm planificare strategică și să implementăm proiecte pentru dezvoltarea sistemului la nivel de stat și individual", a spus în concluzie Vadim Ceban.

8
1
0
5
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?