Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Sarcina BNM este asigurarea stabilității prețurilor. Dar ce e cu ratele de credit?

31 aug. 2018,, 09:25   Economie
3781 3

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a răspuns la întrebarea Noi.md într-un interviu pentru mass-media din Republica Moldova.

Ce a întreprins și intenționează să întreprindă Banca Națională pentru ca în țara noastră să poată lua credite în lei pe termen lung cu dobînzi bune: oamenii de afaceri – la 3-4% pe 10 ani, iar familiile – la 3-5% pe 25 de ani? Mulți experți consideră această problemă ca fiind una tehnică.

«Cu riscul de a dezamăgi, misiunea primară a Băncii Naționale nu este de a micșora dobînzile la credite, ci de a asigura stabilitatea prețurilor. Este adevărat că lupta contra inflației are drept consecință reducerea generală a primelor de risc și, deci, a ratelor de dobîndă la toate activele financiare, inclusiv la creditele bancare. Totuși în condițiile cînd ținta inflației anuale fixate de BNM este de 5%, nivelul dobînzilor menționate de dvs. este irealist, căci este inferior ratei inflației anticipate. Cu toate acestea, nivelul actual al dobînzilor la creditele noi în lei moldovenești atinge minimele istorice: 9,3% la credite pentru agenții economici și 7,9% pentru persoanele fizice.

În termeni reali, dacă excludem rata inflației, dobînzile se situează aproximativ la nivelul indicat de dvs. Vă atrag atenția că e pentru prima dată cînd ratele pentru persoanele fizice sînt inferioare celor practicate pentru agenții economici. Stabilizarea condițiilor monetare și intensificarea concurenței bancare vor încuraja îmbunătățirea ratelor și scadențelor de împrumut. Profit de această ocazie, ca să amintesc cititorilor necesitatea de a verifica minuțios, înainte de a contracta vreun credit, rata dobînzii anuale efective, așa-zisa rată DAE. Rata DAE poate fi mai mare decît rata anunțată a creditului, ținînd cont de comisioane și alte taxe bancare. Rata DAE este adevărata rată de împrumut și trebuie să fie compatibilă cu veniturile familiei pentru a evita capcana supraîndatorării.»

Din partea redacției adăugăm: „Republica Moldova este singura țară din Europa în care Banca Centrală nu creditează bănci comerciale și nu încearcă să influențeze politica de credit a băncilor, iar Guvernul nu are competențe în acest domeniu. Astfel, dezvoltarea țării este neglijată...".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?