Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Cînd vor fi puse în circuit monedele de 1, 2, 5 și 10 lei (VIDEO)

2 mar. 2018,, 15:42   Economie
9972 0

Pe 28 februarie, Banca Națională a anunțat lansarea și punerea în circulație a noilor monede de 1 leu, 2 lei, 5 lei și 10 lei.

Unii moldoveni au fost panicați de acest anunț, alții l-au tratat cu calmitate. Toți însă se întreabă unde le pot găsi și cînd vor avea noile monede în propriile buzunare sau portofele.

Contactați de Bani.md, reprezentanții Băncii Naționale au spus că moldovenii vor ține în mînă noile monede abia prin luna aprilie, deoarece există o procedură prin care banii vor ajunge în piață.

În primul rînd, Banca Națională organizează o campanile națională prin care va familiariza cetățenii despre caracteristicile, elementele de siguranță și importanța acestora. În mediul online și la TV este publicat un spot (îl găsiți mai jos), vor fi distribuite pliante, broșuri prin intermediul băncilor comerciale și a Poștei Moldovei, pentru ca oamenii să cunoască despre noile monede.

După Campania informațională, care va dura pînă pe 31 martie 2018, banii vor ajunge în piață prin intermediul băncilor comerciale.


„Băncile își fac anumite prognoze, referitor la cît numerar trebuie să aibă pentru a face față solicitărilor clienților. După 31 martie, băncile vor putea face cerere de numerar de la Banca Națională, în funcție de necesități”, a explicat pentru Bani.md Corneliu Melnic, șeful Direcției operațiuni cu numerar din cadrul BNM, precizînd că aceasta este o procedură internațională.

Astfel, în funcție de cererea băncilor, se așteaptă ca noile monede să ajungă în mîinile oamenilor în aproximativ o lună.

Drept răspuns la comentariile internauților precum că moneda de 10 lei este asemănătoare ca dimensiune cu moneda de 2 euro, iar cea de 5 lei, este asemănătoare cu cea de 50 cenți, specialistul BNM menționează că nu sînt motive de îngrijorare.

„O companie germană, care deține informații despre toate monedele din lume, a făcut o expertiză și a analizat foarte minuțios ca monedele noastre să nu fie „în conflict” cu monedele din alte țări, mai ales cu cele din vecinătate. Mai mult, este un concept unic în regiune: toate cele patru monede alăturate, formează un concept atît pe revers cît și pe avers”, spune Corneliu Melnic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?