Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Recomandările experților economici în perioade de turbulență valutară

3 oct. 2022,, 16:45   Economie
2113 0

Euro a scăzut considerabil în ultima perioadă, în timp ce dolarul continuă să crească.

„Această evoluție a fost în mod principal cauzată de noutățile economice europene negative - criza resurselor energetice din regiune, proximitatea și noutățile aferente războiului dintre Ucraina și Federația Rusă, precum și rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din Italia”, a precizat Banca Națională a Moldovei într-un comentariu oferit pentru TV8.

Totodată, economistul Veaceslav Ioniță menționează că este important ca în această perioadă să nu ne agităm și să vindem o valută anumită: „Mulți, în loc să cumpere cînd a scăzut cursul, ei vînd valută”.

„Investitorii internaționali sunt îngrijorați de probleme economice în Marea Britanie: situația fiscală/deficitul contului curent, problema inflației, precum și așteptările nerealizate de la învestirea Guvernului nou. Acești factori, pe fundalul aprecierii dolarului SUA față de majoritatea valutelor din lume, au contribuit la deprecierea lirei sterline în ultima perioadă.

Ținînd cont de faptul că Banca Națională a Moldovei (BNM) calculează cursul oficial al leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, cursul oficial al leului moldovenesc pentru celelalte valute fiind determinat prin multiplicarea cursului oficial al leului moldovenesc față de dolarul SUA la cross-cursul valutei străine respective față de dolarul SUA stabilit pe piața internațională la ora 14.00. BNM nu poate anticipa/prognoza evoluția ulterioară a cross-cursurilor valutare, acestea fiind influențate exclusiv de evenimentele atît economice cît și de altă natură externe. Totodată, Banca Națională a Moldovei îndeaproape monitorizează situația de pe piața valutară internă și dispune de toate instrumentele necesare pentru a interveni la necesitate în scopul atenuării și diminuării volatilității evoluției acesteia”, explică BNM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?