X 
Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4032

Prețurile mondiale ale petrolului cresc din nou

4 apr. 2023,, 12:45   Economie
1996 0

Prețurile petrolului au crescut marți, 4 aprilie, după ce planurile OPEC+ de a reduce producția au stîrnit piețele cu o zi înainte.

În același timp, atenția investitorilor s-a îndreptat către tendințele cererii și impactul creșterii prețurilor asupra economiei globale, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,5%, pînă la 85,34 dolari pe baril. Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,5%, pînă la 80,83 dolari pe baril.

Ambele contracte au crescut luni cu peste 6%, după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC+), au șocat piețele anunțînd planuri de reducere a țintelor de producție cu încă 1,16 milioane de barili pe zi.

Conform celor mai recente planuri, reducerile totale ale OPEC+ se vor ridica la 3,66 milioane de barili pe zi, inclusiv o reducere de 2 milioane de barili în octombrie anul trecut, ceea ce corespunde la aproximativ 3,7% din cererea globală.


„Agitația cumpărătorilor datorată reducerilor de producție OPEC+ s-a diminuat, iar atenția pieței s-a îndreptat către perspectivele cererii viitoare”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, președintele NS Trading, o divizie a Nissan Securities.

Se așteaptă ca cererea să crească în timpul sezonului de vară pe termen scurt, a spus el, dar prețurile mai mari ale petrolului ar putea contribui la presiunile inflaționiste și ar putea prelungi creșterile ratelor dobînzii în multe țări, ceea ce ar putea reduce cererea. Kikukawa a remarcat că consecințele ar putea reaprinde și îngrijorările legate de industria financiară globală.

Reducerea producției OPEC+ i-a determinat pe cei mai mulți analiști să-și ridice previziunile privind prețul petrolului Brent la aproximativ 100 de dolari pe baril pînă la sfîrșitul anului. Goldman Sachs și-a ridicat estimarea prețului petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pînă la sfîrșitul acestui an și la 100 de dolari în 2024.

Știrile, totuși, s-au adăugat la temerile investitorilor cu privire la costuri mai mari pentru întreprinderi și consumatori, ridicînd temeri că un impuls inflaționist în economia globală din cauza prețurilor mai mari ale petrolului ar împinge ratele și mai mari.

Observatorii pieței au încercat să estimeze cît timp ar putea avea nevoie Rezerva Federală a SUA pentru a continua să crească ratele dobînzilor pentru a reduce inflația și dacă economia SUA ar putea intra în recesiune.

Activitatea de producție din SUA a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape trei ani în martie și ar putea scădea și mai mult pe măsura înăspririi condițiilor de creditare și creșterii costurilor de creditare.

„Dacă țițeiul poate trece prin banda de rezistență puternică la 82 USD/83 USD, ar putea reveni la 90 USD, dar vînzătorii vor face rînd pentru a vinde la acele niveluri”, a declarat Tony Sycamore, analist la IG din Sydney.

Prețurile petrolului au crescut pe 3 aprilie cu peste 5% după anunțul neașteptat al OPEC+ cu privire la noi reduceri de producție.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?