X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Prețurile mondiale ale petrolului au crescut din nou după ce au scăzut

17 aug. 2022,, 11:45   Economie
2104 0

Prețurile petrolului au crescut miercuri, 17 august, revenind de la minimele din șase luni atinse cu o zi înainte. O scădere mai mare decît cea așteptată a stocurilor de petrol și benzină din SUA le-a reamintit investitorilor că cererea rămîne robustă, chiar dacă perspectiva unei recesiuni globale o umbrește, notează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 0,6%, pînă la 92,90 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 0,7%, pînă la 87,15 dolari pe baril.

Contractele au scăzut cu aproximativ 3% marți, deoarece datele slabe privind construcțiile de locuințe din SUA au stîrnit temeri de o potențială recesiune globală.

„Reducerea stocurilor de benzină din SUA pentru a doua săptămînă consecutiv i-a asigurat pe investitori că cererea este puternică, determinînd cumpărături”, a declarat Kazuhiko Saito, analist șef la Fujitomi Securities Co Ltd.

Totuși, crede el, se așteaptă în continuare că piața petrolului va rămîne sub presiune, cu o volatilitate destul de mare din cauza temerilor unei potențiale recesiuni globale.


Investitorii se așteptau, de asemenea, la claritate asupra negocierilor pentru reluarea acordului nuclear cu Iranul din 2015. Livrările de petrol ar putea crește dacă Iranul și SUA acceptă o propunere a Uniunii Europene care ar ridica sancțiunile asupra exporturilor de petrol iraniene, au spus analiștii.
UE și Statele Unite au declarat marți că analizează răspunsul Iranului la ceea ce UE a numit oferta sa „finală” de a salva acordul nuclear din 2015, după ce Teheranul a cerut Washingtonului să fie flexibil.

„Atunci cînd prețurile WTI erau cu mult peste 100 de dolari, reînnoirea acordului nuclear iranian părea o problemă potențial cîștigătoare pe termen mediu, dar acesta pare a fi un argument mai puțin convingător în contextul prețurilor și securității actuale”, a spus Helima Croft, un analist la RBC Capital.

Europenii sînt probabil mai interesați de un acord, a spus el, avînd în vedere deficitul de aprovizionare cu care se va confrunta continentul atunci cînd sancțiunile anti-ruse vor intra în vigoare în decembrie.

Uniunea Europeană va înceta să cumpere tot țițeiul rusesc transportat pe mare de la începutul lunii decembrie, iar două luni mai tîrziu va interzice toate produsele petroliere rusești, ca parte a sancțiunilor impuse în legătură cu invazia Ucrainei de către Moscova.

Între timp, marți, Barclays și-a redus previziunile privind prețul petrolului Brent cu 8 dolari pe baril pentru 2022 și 2023, deoarece se așteaptă la un surplus mare de țiței pe termen scurt din cauza aprovizionărilor „solide” din Rusia. Conform prognozei, prețurile gazelor în 2023 vor fi de 1283,5 USD, în 2024 - 1007,3 USD.

Reamintim că prețurile petrolului au scăzut pe 16 august, deoarece datele economice din China, cel mai mare cumpărător de țiței, au sporit temerile legate de o recesiune globală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?