Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Prețurile globale ale petrolului, în scădere

15 mai. 2023,, 11:45   Economie
2956 0

Prețul petrolului a scăzut luni, 15 mai, deoarece îngrijorările legate de cererea de combustibil din partea celor mai mari consumatori de petrol din lume, SUA și China, au contrabalansat așteptările privind scăderea ofertelor ca urmare a reducerilor OPEC+ și a reînnoirii achizițiilor americane pentru rezerve, anunță RBC-Ucraina, citând Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,84%, la 73,55 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 0,8%, la 69,48 dolari pe baril.

Ambele contracte au scăzut săptămâna trecută pentru a patra săptămână consecutivă, cea mai lungă serie de scăderi săptămânale din septembrie 2022, din cauza temerilor că Statele Unite ar putea intra în recesiune din cauza "riscului semnificativ" de default istoric în primele două săptămâni din iunie.
Investitorii au căutat refugii sigure, cum ar fi dolarul american, întărind moneda și făcând ca bunurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede.

"Prețul petrolului rămâne sub presiune din cauza previziunilor de cerere slabă, în condițiile în care progresul redresării economice a Chinei pare inegal", a declarat analistul Tina Teng de la CMC Markets, adăugând că prăbușirea băncii americane a provocat, de asemenea, îngrijorare pe piață.

"Având în vedere redeschiderea neuniformă din China și temerile că SUA se vor confrunta cu o încetinire a creșterii economice, în condițiile în care se apropie cu pași repezi de data limită a datoriei X, sentimentul pieței pentru țiței va rămâne, în cel mai bun caz, călduț", a declarat analistul IG Tony Sycamore.


Cu toate acestea, oferta globală de țiței ar putea scădea în a doua jumătate a anului, deoarece grupul OPEC+, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, inclusiv Rusia, vor reduce în continuare producția, reducând disponibilitatea petrolului cu conținut ridicat de sulf.
În aprilie, grupul a anunțat că unii membri vor reduce producția cu aproximativ 1,16 milioane de bpd în plus, ceea ce a dus reducerile totale la 3,66 milioane de bpd.

Cu toate acestea, Irakul nu se așteaptă la noi reduceri ale producției de petrol OPEC+ la următoarea reuniune din iunie, a declarat ministrul irakian al petrolului, Hayyan Abdel-Ghani.

Statele Unite ar putea începe să răscumpere petrol pentru Rezerva Strategică de Petrol (SPR) după finalizarea unui ordin de vânzare din partea Congresului în luna iunie, a declarat secretarul pentru Energie, Jennifer Granholm, în fața legislatorilor.

Între timp, liderii Grupului celor șapte țări (G7) ar putea anunța noi măsuri la reuniunile lor din 19-21 mai, menite să evite sancțiunile care implică țări terțe. Sancțiunile mai dure ar urmări, de asemenea, să submineze producția viitoare de energie în Rusia și să restricționeze comerțul care sprijină armata rusă.

India și China, importatorii de petrol nr. 3 și, respectiv, nr. 1 la nivel mondial, au fost cumpărători importanți de petrol rusesc de când a fost impus embargoul Uniunii Europene în decembrie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?