X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Prețurile gazelor în Europa au atins maxime istorice

23 aug. 2022,, 14:00   Economie
2138 0

Prețurile gazelor în Europa au atins cote istorice. Costul combustibilului a crescut la un nivel record din 1996 – pentru întreaga perioadă de funcționare a huburilor de gaze din Europa. Acest lucru este dovedit de datele ICE ale Bursei de Valori din Londra.

În timpul sesiunii din 22 august, contractele futures din septembrie pentru livrarea pe hub-ul olandez TTF au costat 291,8 euro pe kilowatt-oră, sau 3.086,62 USD per mia de metri cubi. Creșterea în ultima zi a fost de 19,3%.

Recordul ar putea fi depășit deja în septembrie

Costul gazului în UE poate ajunge la patru mii de dolari la mia de metri cubi la bursă. Această evoluție a evenimentelor a fost prezisă de directorul de relații externe al BitRiver Andrey Loboda. Potrivit acestuia, depășirea acestui semn este posibilă datorită scăderii livrărilor din Rusia și a cererii crescute de combustibil pe fondul viitorului sezon de încălzire și umplerea insuficientă a depozitelor subterane de gaze (UGS). El a adăugat că un astfel de preț poate fi așteptat în prima jumătate a lunii septembrie.

Anterior, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a permis ca prețul combustibilului albastru să crească la patru mii de dolari.


„Gazprom”-ul rusesc a anunțat, de asemenea, cu o prognoză de creștere a prețurilor la combustibil pînă la 4.000 de dolari. Producția sa, precum și exporturile către țările din afara CSI sînt în scădere în același timp.

Motivele scumpirii gazelor

Gazul devine mai scump pe fondul deciziilor Gazprom, care reduce pomparea prin principala rută de export, gazoductul Nord Stream. Compania rusă s-a referit mai întîi la dificultăți în obținerea echipamentelor necesare din reparații din Canada, iar apoi la imposibilitatea de a-l accepta.

Pe 19 august s-a aflat despre suspendarea temporară a livrărilor din cauza reparației întreținerii singurei turbine a gazoductului. Igor Yushkov, un analist de top la Fondul Național de Securitate Energetică, a remarcat că Nord Stream ar putea fi oprit complet după lucrările de mentenanță dacă se constată daune critice.

La rîndul său, Alexei Grivach, șeful adjunct al Fondului Național de Securitate Energetică (NESF), a menționat un alt motiv probabil pentru care prețurile gazelor continuă să crească în Europa. „Aparent, este legat de întreținerea preventivă a instalațiilor de producție norvegiene și de sistemul prin care este furnizat gazul din Azerbaidjan, precum și de concurența sporită pentru mărfurile spot GNL de la marii importatori asiatici”, a spus expertul..

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?