X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Prețul petrolului scade la începutul săptămînii

22 mai. 2023,, 10:30   Economie
2882 0

Prețul petrolului a scăzut luni, 22 mai.

Prudența legată de negocierile privind plafonul de îndatorare din SUA și temerile legate de redresarea cererii în China au contrabalansat sprijinul oferit de reducerile de ofertă din partea Canadei și a producătorilor OPEC+, transmite RBC-Ucraina citînd Reuters.

Cotațiile futures ale petrolului Brent au scăzut cu 0,6%, la 75,10 dolari pe baril, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 0,6%, la 71,24 dolari.

Potrivit analistului Tony Sycamore de la IG, reluarea discuțiilor privind plafonul de îndatorare al SUA va rămîne un factor cheie pentru sentimentul și riscul legat de țiței în această săptămînă. SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume.

Investitorii sînt, de asemenea, îngrijorați de faptul că redresarea Chinei încetinește, după publicarea unor date economice slabe în ultimele două săptămîni, a adăugat el.


"Dacă piața imobiliară continuă să scadă, iar factorii de decizie politică nu reușesc să reacționeze, riscul unei încetiniri duble în China va crește, ceea ce înseamnă vești proaste pentru consumul și cererea de țiței", a spus Sycamore. China este cel mai mare importator de țiței din lume și al doilea mare consumator de petrol.

Ambele indicii de referință pentru petrol au crescut cu aproximativ 2% săptămîna trecută, prima creștere săptămînală din ultimele cinci săptămîni, de cînd incendiile de vegetație au oprit aprovizionarea cu țiței în Alberta, Canada.

Analiștii de la Goldman Sachs și JP Morgan au declarat că impactul reducerilor voluntare de producție ale Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ale aliaților săi, inclusiv Rusia (OPEC+), se resimte și el după ce a intrat în vigoare luna aceasta.

Exporturile totale de țiței și produse ale grupului au scăzut cu 1,7 milioane de bpd pînă la 16 mai, a precizat JP Morgan, adăugînd că exporturile de petrol rusesc ar urma să scadă pînă la sfîrșitul lunii mai.

Sîmbătă, la summitul lor anual, țările din Grupul celor șapte (G7) s-au angajat să-și intensifice eforturile pentru a contracara eludarea de către Rusia a controalelor de preț asupra exporturilor sale de petrol și carburanți, "evitînd în același timp efectele de propagare și menținînd aprovizionarea cu energie la nivel mondial".

Nu se așteaptă ca astfel de măsuri să schimbe situația aprovizionării cu petrol și produse petroliere, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), adăugînd că agenția își menține deocamdată analiza.

În ultimul său raport lunar, AIE a avertizat asupra unor penurii iminente în a doua jumătate a anului, cînd se așteaptă ca cererea să depășească oferta cu aproape 2 milioane de bpd.

"Rămîne de văzut dacă noile restricții vor afecta producția rusească de petrol, deoarece rușii sînt foarte eficienți în găsirea de modalități de a ocoli sancțiunile europene și americane, iar aceste sancțiuni s-au dovedit a fi dificil de aplicat", a spus Sycamore.

Reamintim că, la summitul de la Hiroshima, țările G7 au convenit să ia măsuri drastice împotriva încercărilor de a contracara orice eludare a plafonării prețurilor petrolului rusesc. Plafonul este stabilit la 60 de dolari pe baril.
De remarcat că, fără o creștere a plafonului datoriei naționale, guvernul SUA nu va mai putea împrumuta bani pentru a acoperi cheltuielile. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că, dacă Congresul continuă să nu acționeze, autoritățile ar putea intra în incapacitate de plată în jurul datei de 1 iunie.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?